неделя, 14 април 2024 г.

Омбудсманът: Почти 90% от фирмите за бързи кредити нарушават закона

Проф. Диана Ковачева
Снимка: OMBUDSMAN.BG

Почти 90% от фирмите за бързи кредити нарушават Закона за защита на потребителите и заобикалят съдебни разпореждания. Това каза омбудсманът Дияна Ковачева пред парламентарната подкомисия за защита на потребителите. Тя заяви, че е важно Комисията за защита на потребителите да контролира за наличие на неравноправни клаузи в общите условия на договорите, съобщи БНР.

Според професор Ковачева са необходими законови промени, които да ограничат произвола на фирмите за бързи кредити: „Този проблем – за фирмите за бързи кредити – не е изолиран. Той е свързан с проблема за колекторските фирми и в голям пакет трябва да бъде разглеждан заедно със Закона за вечния длъжник. Тези 3 законодателни инициативи трябва да вървят в пакет, защото са свързани. Фирмите за бързи кредити, вижда се, че и сами събират, но и продават на колекторски фирми, които продължават денонощния тормоз върху хората“.

Настоящият състав на Комисията за защита на потребителите (КЗП) е извършил 462 проверки на фирми за бързи кредити. Съставени са 108 акта за нарушения. Издадени са и 33 забранителни заповеди за прекратяване на дейността, като наложеният размер на санкциите е 743 000 лева, каза председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев. Той даде пример с конкретни договори, при които е обявен годишен процент на разходите (ГПР) 38%, а с допълнителни такси, за които потребителят не разбира, този процент става 138:

„Това е бранш, който в момента е в подем, което, от своя страна, води до навлизане на голям брой търговци, които се стремят да извлекат максимум печалба, разбира се. Това води до натрупване на голям брой нелоялни търговски практики, тъй като интензитетът на икономическите отношения между търговците и потребителите е много бърз“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html