понеделник, 15 април 2024 г.

Президентът започна консултации за нов кабинет на ротацията

Румен Радев
WIKIPEDIA.ORG

Президентът Румен Радев започна консултации с парламентарните групи в 49-тото Народно събрание преди да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата от тях – ГЕРБ-СДС. Днес държавният глава ще разговаря с представители на трите формации от управляващото мнозинство в парламента, съобщи БНР.

Пет дни, след като парламентът гласува единодушно оставката на правителството на Николай Денков и след проведените събота и неделя преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ дали, как и колко би могло да продължи общото им управление – днес президентът Румен Радев започва предвидените в Конституцията политически консултации с парламентарните формации.

Днес и утре президентът ще разговаря поотделно с представители на шестте парламентарни групи и ще обсъди с тях възможностите Народното събрание да излъчи кабинет. Консултациите на президента започват с ГЕРБ-СДС, които ще получат първи възможност да съставят правителство. Срещата им с държавния глава е насрочена за 9.30 часа тази сутрин. Два часа по-късно – в 11.30 часа – на консултации на „Дондуков“ 2 са поканени представителите на „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, с чийто мандат, с участието на ГЕРБ-СДС и с подкрепата на ДПС, управлява девет месеца правителството на Николай Денков. В 14:00 часа президентът ще разговаря с представителите на ДПС.

Утре консултациите продължават с останалите три формации – от опозицията. Държавният глава ще се срещне поотделно с представителите на „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“.

След това държавният глава ще реши кога ще връчи първи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател на ГЕРБ-СДС.

„Правя консултации и по този въпрос кога да бъде връчен първият мандат“, коментира Радев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html