събота, 20 април 2024 г.

Жените получават с 12,6% по-ниски заплати у нас

Наетите жени преобладават в най-ниско платените сектори като хотелиерство и ресторантьорство.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Жените в България получават средно с 12,6 процента по-ниски заплати от мъжете, но в редица икономически дейности разликите са много по-големи, сочат данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, цитирани от БНР.

Над 40% от жените на възраст от 25 до 34 години имат висше образование, при 28% висшисти сред мъжете в същата възрастова група.

Всеки четвърти депутат в 49-ото Народно събрание е жена, а политиката у нас се възприема като предимно „мъжка“ професия, показва изследването. На последните местни избори миналата година жителите на 34 общини са избрали жени за кметове. Жени са начело и на 75 от общинските съвети.

В някои сфери жените получават с 30% по-ниски заплати от мъжете, например финанси и застраховане, каза заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова: „В хуманно здравеопазване и социална работа с 24 процента е по-ниско заплащането. В култура, спорт и развлечение – с 20 процента“, уточни тя.

Има и дейности, например строителството, в които жените получават с 16% по-високо възнаграждение от мъжете, тъй като в този отрасъл те са на позиции за по-квалифицирани кадри като инженери и проектанти.

Дейностите с най-много работещи жени са търговията, преработващата промишленост, здравеопазването и образованието.

Наетите жени преобладават в най-ниско платените сектори като хотелиерство и ресторантьорство. В България жените на мениджърски позиции са по-слабо представени 45%.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html