четвъртък, 11 април 2024 г.

Ген. Филип Лавин: Приносът на България към НАТО е от решаващо значение

Снимка: Делник

Приносът на България към НАТО е от решаващо значение, особено по отношение на Черноморския регион и Източния фланг. Това заяви върховният командващ на Съюзното командване по трансформацията на НАТО – генерал Филип Лавин, който е на посещение у нас. Генерал Лавин открои две основни заплахи пред Алианса – Русия и тероризма, пише БНТ.

„Приносът на България към НАТО е от решаващо значение, особено по отношение на Черноморския регион и Източния фланг. Приемането на бойна група на НАТО на ваша територия, приносът ви към мисията КФОР и мисията на НАТО в Ирак, както и подкрепата ви за Украйна, са доказателство за вашата ангажираност. Така, както е важно да сме подготвени за днешния ден, за да се справим с всички възможни предизвикателства, пред които може да се изправи Алианса, точно толкова е важно да сме подготвени и за утрешния ден и бъдещата оперативна среда. Бойните действия в бъдеще стават все по-сложни, необходимо е да сме сигурни, че във всеки аспект сме по-бързи и по-ефективни от нашите конкуренти. НАТО трябва непрекъснато да се адаптира и трансформира и това е едно постоянно непрекъснато пътуване“, заяви ген. Лавин.

Визитата му у нас започна със среща с началника на отбраната – адмирал Емил Ефтимов. Двамата обсъдиха процеса на отбранителното планиране на Алианса, постигане на оперативна съвместимост, инвестиции в колективната отбрана и в проекти с многонационално и общо финансиране, в които участва България.

„Войната в Украйна е индикатор за значителни промени в характера на бойните действия. Това налага въоръжените сили да предприемат необходимите мерки за адекватна трансформация и всичко това рефлектира както върху планирането на националните отбранителни способности, така и на способностите на Алианса“, посочи адм. Ефтимов.

Посещението на ген. Лавин у нас продължава със срещи с президента Румен Радев, с министър-председателя в оставка акад. Николай Денков и с министъра на отбраната в оставка – Тодор Тагарев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html