неделя, 14 април 2024 г.

Сагата с разменените бебета: От АГ „Шейново“ имат основание да обжалват обещетението

Размяната на бебетата е станала в болница „Шейново“.
Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

Сагата с разменените бебета в  АГ „Шейново“ продължава

Има основание за обжалване на решението на Софийски градски съд, който постанови обезщетение в размер на 100 000 лв. на родителите, които подадоха сигнала за разменените бебета в столичната АГ „Шейново“. Финалното решение обаче ще бъде взето в 14-дневен срок от ръководството на болницата. Това заяви в БНТ Вили Костадинова, адвокат на АГ болница „Шейново“.

„След като се запознахме с решението на съда смятаме, че има основание за обжалване. Дали обаче ще се обжалва, финално това ще бъде решение на ръководството на болницата“, подчерта Костадинова.

Съдът постанови 60 000 лева обезщетение за майката и 40 000 лева за бащата на размененото бебе за претърпени неимуществени вреди.

Семейството настояваше да получи от болницата 300 000 лева. Отхвърлени са исковете на други роднини на бебето. Заради това семейството ще трябва да плати разноските – почти 14 хиляди лева.

„Съдът присъди три пъти по-ниска сума от тази, която първоначално заявиха ищците. Искам да подчертая, че поради този прекомерен иск не беше възможно да се проведат преговори за сключване на споразумение, точно поради тази амбиция за получаване на изключително високо обезщетение. Ищците са осъдени да платят разноските по делото, които болницата е направила, които са над 13 000 лева“, каза адвокат Костадинова.

Защитникът на болницата съобщи, че са наложени административни наказания на някои от лекарите и че делото на другото семейство, пострадало при размяната на бебетата, още не е приключило.

„Първото заседание по делото беше отложено, второто заседание е в края на март. Там тепърва ще се събират доказателства. Преговорите станаха абсолютно невъзможни и по двете дела заради прекомерната амбиция за високо обезщетение“, подчерта Вили Костадинова.

Тя е категорична, че от страна на болницата е имало воля и готовност да се водят преговори.

„Леко смущаващо в мотивите на съда е, че съдът приема, че жените, които са родили скоро са цитирам „на ръба на дееспособността“. Не можем да приемем, че една жена е неадекватна, само защото е родила скоро. Искам да обърна внимание на още един важен факт. Той е, че майката е подписала документацията. В тези документи се вписва номер на бебето, ръст, пол и майката ги подписва. Това означава ли, че тя не носи отговорност за подписа си?“

Адвокат Костадинова обобщи, че има промени в болницата след този инцидент и те са с цел да се гарантира да не се получи подобна ситуация.

„Размерът в едно такова дело се решава по справедливост от съда. Важното е, че обществото получи възмездие от безконтролното управление на здравеопазването“, каза в студиото на „Денят започва“ Стоян Стойков – адвокат на едно от семействата на разменените бебета осъди „Шейново“.

„По отношение на дееспособността съдът ясно е заявил, че в настоящия казус майката е родила с Цезарово сечение и едва ли е имала възможността, предвид упойката, за да запомни, както казаха всички свидетели на болницата, номера на бебето“, подчерта адвокат Стойков.

„Категорично се установи по делото, че служителят на болницата, който е бил при изписването, не е сверявал гривните на бебетата и майките и техните номера“, заяви той.

Адвокат Стойков съобщи, че има административно наказателно дело в районен съд в София във връзка с някои от служителите на болницата.

Адвокат Костадинова репликира:

„Има две наказателни постановления във връзка с проверката от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. И двете постановления се обжалват и производствата са висящи, няма нищо тайно в това“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html