понеделник, 15 април 2024 г.

Николай Денков с равносметка за 9-те месеца управление: Очаква се НС да гласува оставката на премиера

Снимка: стоп кадър

Днес, 6 март, Народното събрание гласува оставката на министър-председателя Николай Денков. От своя страна премиера дава отчет за 9-те месеца управление на кабинета Денков Габриел.

Това е записано в проекта за дневен ред на парламента. Във вторник, когато се навършиха девет месеца от встъпването на правителството в длъжност, акад. Денков депозира оставката си в деловодството на парламента.

На фона на предстоящата ротация, днес Министерският съвет провежда редовно заседание. Това е първо заседание след подадената оставка на премиера.

Преди да се гласува оставката, премиерът Николай Денков излезе на трибуната и запозна народните представители със свършеното през последните девет месеца управление на неговото правителство.

В речта си акад. Денков посочи, че прогнозите за фалит не са се сбъднали и няма да се сбъднат.

Премиерът на България припомни, че подадената от него оставка е в духа на поетия ангажимент от подписаната декларация между парламентарните групи на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС отпреди девет месеца, чиято основна задача е била да се излъчи стабилно правителство, около което да се сформира конституционно мнозинство.

Той призова партньорите в управлението да продължат по пътя на реформите, както са обещали на българските граждани, като в тази тази връзка акцентира върху регулаторните органи.

С депозираната оставка отправям покана преговорите да започнат. В следващите дни ще представим оценката на министрите в последните девет месеца, заяви акад. Денков и допълни, че правителството ще продължи да изпълнява служебните си задължения до избирането на следващия състав на Министерски съвет.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html