понеделник, 15 април 2024 г.

Шести българин е обвинен в шпионаж в полза на Русия във Великобритания

Снимка: Архив

Шести българин е обвинен в шпионаж в полза на Русия във Великобритания, съобщи Кралската прокурорска служба. Това е Тихомир Иванчев Иванчев, на 38 години.

Утре той ще бъде изправен пред Уестминстърския магистратски съд в Лондон. Обвинението срещу него е в заговор за събиране на информация, полезна на врага пряко или косвено, с цел да се накърнят безопасността и интересите на държавата.

Българинът е от лондонския квартал Актън. Арестуван е на 7 февруари, като част от текущо разследване на антитетористичното звено на Лондонската полиция.

Други петима българи са обвинени, че са били част от от предполагаема руска шпионска мрежа между август 2020 г и февруари 2023 г. Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова бяха арестувани през февруари миналата година. Следващото им явяване пред съда е през октомври.

Очаква се делото да продължи около четири месеца. Според прокуратурата петимата обвиняеми са били част от организирана мрежа, която е извършвала наблюдение и вражеска дейност в полза на Русия по отношение на конкретни цели, включително за потенциални отвличания.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html