неделя, 14 април 2024 г.

Парламентът разглежда промени в Закона за българските лични документи

Снимка: wikipedia.org

Народното събрание разглежда на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи. Това предвижда първа точка от проектопрограмата за работа на депутатите днес.

Вносител на законопроекта е Министерският съвет.

В мотивите към него се посочва, че с предложения проект се извършват промени, които пряко засягат функциите, изпълнявани от Министерството на външните работи (МВнР) и задграничните представителства на България в чужбина. С проекта на акт се прецизират разпоредби с цел повишаване на ефективността при издаването и ползването на дипломатически и служебни паспорти. Служебни паспорти се издават от МВнР за улесняване на изпълнението на служебни функции при пътуване извън страната.

Посочва се, че към настоящия момент в нормативната уредба липсва изрично ограничение относно ползването на служебни паспорти. Тази празнота създава възможност за незаконосъобразно използване на служебните паспорти за лични цели. С цел превенция със законопроекта се въвежда изрично ограничение за ползването им само при изпълнение на служебни функции в чужбина, заявяват вносителите.

В мотивите се изтъква, че по този начин ще се минимализират възможностите за злоупотреба с право и използване на привилегиите, които предоставят този вид паспорти и най-вече безвизовото пътуване в чужбина до всички трети страни, с които има сключени споразумения за освобождаване от изискването за виза на притежателите на дипломатически и служебни паспорти.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html