петък, 12 април 2024 г.

БСП иска оставка на кабинета и избори 2 в 1

БСП иска оставка на правителството и избори „две в едно“, каза лидерът на партията Корнелия Нинова след проведения Национален съвет на партията. Тя допълни, че оценката за работата на правителството за деветте месеца е липса на морал, национално предателство, лобизъм в полза на частни интереси, узаконяване на корупцията.

Според Нинова има две програми на правителството – едната е официална, която не се изпълнява и друга, която е неофициална и се спазва.

По думите ѝ в официалната програма цели са Шенген, План за възстановяване, Еврозона, правила за финансиране на проекти в общините, инфлацията, която не е намалена. Нито едно от тях не е изпълнено, добави Нинова, цитирана от Нова телевизия.

В неофициалната програма по думите ѝ няма нищо за борба с корупцията. Съдебната реформа също е в посока овладяване на прокуратурата, посочи лидерът на БСП.

Тя заяви, че в следващите дни БСП ще изнесе анализ на работата на Министерския съвет, сектор по сектор. „От 80 законопроекта са приети само 11“, каза Нинова.

„Взехме решения за пълен цикъл от избори в София и Бургас. Наложи се да вземем това решение поради неизпълнение от градското ръководство на решения на националното ръководство. Не изключваме никого, социалистите сега решават“, коментира още лидерът на БСП.

„Това че на някого не му харесва какви решения взима националното ръководство, не е основание да лъжат. Заседанието започна с кворум“, увери Нинова.

„БСП застава зад Никола Шмит като кандидат за председател на Европейската комисия“, каза още председателят на БСП.

„ЕС има нужда от реформа в начина на работа. Ще работим срещу двойните стандарти, за равноправно третиране на държавите членки“, каза и Кристиан Вигенин. Предлагаме европейска агенция за развитие на изкуствения интелект – тя да се заеме с всички проблеми в тази област, допълни той.

Националният съвет на БСП се събрa, за да обсъди коалиционна формула за предстоящите европейски избори, кактo и ситуацията с действията на общинските съветници от БСП, които подкрепиха избора на временен председател на Столичния общински съвет (СОС).

На 9 февруари ръководството на БСП свали доверието си от общинските съветници на партията в София. Те вече не представляват БСП, а само себе си и носят лична отговорност за действията си в СОС, се казва в позицията. На следващото заседание на Националния съвет ще бъдат наложени съответни партийни наказания, заяви тогава ръководството на БСП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html