събота, 13 април 2024 г.

Две години война в Украйна, западни лидери посетиха Киев

Четирима западни лидери тази сутрин пристигнаха в Киев, за да демонстрират солидарност с Украйна по повод втората годишнина от началото на пълномащабната руска инвазия. Това съобщи специален пратеник на Европейския нюзрум – платформа за сътрудничество между 21 европейски новинарски агенции, съобщи БТА.

Премиерите на Италия, Канада и Белгия – Джорджа Мелони, Джъстин Трюдо и Александер де Кро – пристигнаха в украинската столица заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с нощен влак от съседна Полша.

„Посещението ми в Киев отбелязва втората годишнина от началото на руската агресивна война срещу Украйна. Идвам, за да отпразнувам необикновената съпротива на смелия украински народ“, заяви Фон дер Лайен пред репортери по време на пътуването до Украйна. „Наскоро обявихме много важни неща по отношение на финансовата подкрепа за Украйна, но е много важно да изразим и моралната си подкрепа. И, разбира се, това пътуване ще бъде възможност да обсъдим всички аспекти на нашата европейска подкрепа за Украйна“, добави тя.

Украйна днес отбелязва две години от началото на пълномащабната руска инвазия и се очаква редица чуждестранни високопоставени гости и официални представители да посетят столицата Киев в знак на солидарност, тъй като украинските сили страдат от недостиг на боеприпаси и оръжие, а продължаването на доставките с помощи от Запада е под въпрос, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Мрачно настроение витае над страната, тъй като войната срещу Русия навлиза в третата си година, а киевските войски са изправени пред все по-големи предизвикателства на фронтовата линия на фона на намаляващите запаси от боеприпаси и проблеми с личния състав, отбелязва агенцията. Украинските сили се изтеглиха от стратегическия град Авдеевка в източната част на страната, което донесе на Москва една от най-големите ѝ победи.

Годишнината идва, след като президентът Володимир Зеленски уволни висшия военен командир Валерий Залужни и го замени с генерал-полковник Олександър Сирски. Това бе най-значителната промяна във висшия команден състав от началото на пълномащабната инвазия.

Русия все още контролира приблизително една четвърт от територията на страната, след като лятната контраофанзива на Украйна не успя да оправдае очакванията и не доведе до големи пробиви на фронта, посочва АП. Междувременно милиони украинци продължават да живеят в несигурни условия под кръстосания огън на сраженията, а много други са под руска окупация. Повечето от тях все още очакват да бъдат освободени.

Очаква се в столицата Киев да пристигнат чуждестранни официални представители, за да се срещнат със Зеленски и други украински официални представители и да изразят своята продължаваща подкрепа за страната в борбата ѝ с войските на Москва и в подготовката ѝ за членство в Европейския съюз.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html