петък, 12 април 2024 г.

Божана Димитрoва колекционира риби: Внучката й праща специален дар за рождения ден от Париж

Марина СТОЕВА за в. „Галерия“

Легендарната воде ща на БНР Божана Димитрова посреща 84-тия си рожден ден на 22 февруари с най-близките на сърцето си хора – семействата на дъщерята Милена и сестра си Катя. Както всяка година, внучката й Елица, която от години живее в Париж, изпраща на любимата си баба специален подарък – красиво аранжирана икебана с цветя. Правнуците й – 6-годишната Алис и по-малкото й братче Христо са най-голямата радост за семейството. Другият внук на Божана – Христо, пък е успешен финансист в Швейцария. 

Всички нейни близки знаят, че цветята са най-хубавият подарък за нея – това се вижда и в нейния дом. А в него те са навсякъде. Като десетките риби – всяка от тях различна, които са около тях. Самата Божана е зодия Риби и от много отдавна те са й хоби – има събрани вече няколкостотин като фигурки и картини. 

Уютното й жилище на 8-ия етаж  в един обикновен блок в София е пълно с книги, картини и цветя – нейният свят. 

Знаменитата водеща продължава да е свързана с БНР чрез дъщеря си – Милена Димитрова, която е нейната голяма гордост. В момента тя е председател на Обществения съвет на БНР – журналист с дългогодишна практика, с много награди, докторска титла, писател е и вече има издадени над дузина книги. 

Златният радиоглас, както наричат Божана Димитрова, и днес слуша програма „Хoризонт“, къдетo премина животът й. През далечната 1974 г. заедно с Веселин Димитров, Еди Емирян и Дора Христова създават предаването „Разговор с вас“, което е в ефир близо 25 години. Всеки петък половин България е пред радиоапаратите и слуша култовото 4-часово  предаване на живо в ефира. Божана държи абсолютния рекорд, който не е надминат и досега и който едва ли някога ще бъде победен – 3 милиона радиослушатели! Боян Трайков е човекът, който измисля името на любимото предаване – тогава той е генерален директор на радиото. Абсолютно еретична е била идеята му в средата на 70-те години на миналия век да махнат говорителите и да сложат за първи път журналисти. Започват четиримата и в началото не могат да повярват, че имат право 4 часа на живо – от 16 до 20 ч., да разговарят със слушателите. Но най-важното е, че хората много бързо възприемат всичко, защото е без никакъв елемент на монтаж, всичко е на живо. 

За съжаление в началото на демокрацията тогавашният радио шеф я пенсионира на 55 години и спира предаването. 

Работата в радиото дава на Божана Димитрова и страхотно предимство – възможността да се запознава с най-големите, най-талантливите, най-любимите. Приятелство за цял живот са срещите й в ефира с Лили Иванова, с Георги Калоянчев, с Васил Михайлов… Преживяла е и най-голямото единство на нацията ни – полетът на първия български космонавт Георги Иванов. Още помни все едно е било вчера първия репортаж от родната му къща в Ловеч. 

 Оттогава датира и приятелството й с него, после написва и книгата „Разговори с първия български космонавт“… 

Една от най-вълнуващите срещи за Божана след радиото си остава срещата й с папа Йоан Павел IIна площада пред Ватикана. И за това е виновна точно внучката й Елица. Тогава тя е 10-годишна и печели един голям международен конкурс на Световната здравна организация на тема „Животът без тютюнев дим е хубав“. Рисунката й представлява една магистрала – пътят към ЕС, встрани има забранителен знак, който е като пресечена цигара – т.е. не можем да влезем в ЕС с цигара. Втората рисунка са няколко гроба, чийто кръстове са пресечени цигари. Голямата награда е 10 дни пътуване в Италия. Тя заминава за Ботуша с известната си баба, а най-паметна е срещата с папа Йоан-Павел II. Елица му подарява картината, а той я погалва ласкаво.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html