понеделник, 4 март 2024 г.

Калин Стоянов: Ще се борим с чувството за безнаказаност по пътищата, купили сме 20 нови камери с изкуствен интелект

Калин Стоянов
Снимка: ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА

19 областни дирекции на МВР ще получат общо 20 броя преносими мобилни камери за контрол на скоростта по пътищата. „Това е поредната стъпка, която МВР прави по пътя към победата в битката с пътния травматизирам“, обяви вътрешният министър Калин Стоянов.

„Става въпрос за доставката на 20 броя преносими мобилни камери, закупени със средства от Фонда за безопасност на движението. Те са с висока резолюция и разделителна способност, както и с вграден изкуствен интелект. Ще се засича скоростта на няколко автомобила едновременно. Работим по 4 обществени поръчки за доставката на още около 280 боря преносими стационарни и мобилни камери“, допълни той.

По думите му характерното е, че всяко констатирано нарушение незабавно ще бъде препращано чрез защитен мобилен канал до Единния център за обработка на нарушенията.

„В момента става въпрос за 20 камери, разпределени на 19 областни дирекции. Предстои областните директори да подберат местата, на които ще бъдат позиционирани. Това ще са места с най-много нарушения. За Плевен камерите ще са две, тъй като има значителен брой ПТП“, уточни той.

„Тук възниква въпросът за събираемостта. След като засилихме контрола по пътищата, генерираме много повече приходи от наказания. Предприехме действия относно активизиране на процеса по връчване на фишове и глоби. През последните 2-3 месеца имаме повишение на събираемостта с над 50% в сравнение с миналата година. Само за последните 2 седмици МВР събра малко над 7 млн. лв. от глоби, като миналата година те са били около 4 млн.“, подчерта още министър Стоянов.

Той уточни, че целта е да се пребори чувството за безнаказаност, което от години царува по пътищата у нас, и отбеляза, че се отчита спад на броя на жертвите в сравнение с миналогодишните периоди.

Началник на Пътна полиция при ГДНП комисар Димитър Мичев коментира случая с плеймейтката Катрин Йорданова, шофирала с висока скорост и с пропуск на колата от Народното събрание, който се вижда на видеоклип, споделен лично от нея. „В СДВР са се самосезирали и се извършва проверка. Предишният път има извършена проверка. Водачката е призована, пердупредена е и сега се извършва нова проверка.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html