събота, 24 февруари 2024 г.

ГЕРБ ще отстъпи за Мария Габриел и ще има ротация

Компромис ще има, на това мнение е политологът Светлин Тачев. Според него ротацията ще се случи.

„ГЕРБ ще вземат поста. Отстъпката ще е следната – няма да е Мария Габриел, ще е друг човек от ГЕРБ. Борисов напомни, че без него те не могат да управляват. Няма други проблеми около трите формации, които да спънат възможността да направят ротация. Няма нещо, което да ги принуди да приключат с това правителство. И трите формации имат изгода от правителство“, коментира Тачев в Бг Он Еър.

По думите на доц. Татяна Буруджиева политическите действия в ГЕРБ са силно ориентирани към това как ще се почувства партията им, защото тя е в „неприятна ситуация“.

„Наближават избори. Борисов има сериозна активност по партийни структури и заздравяване на партията. Всяко нещо, което правят, ще бъде ориентирано към това доколко ще могат да издържат техните структури, да изтърпят управлението. Не изключвам да се премине и към по-драстични разговори. Възможно е и този път ГЕРБ да отстъпят. ДПС е концентрирано върху националната си конференция. В ДБ Христо Иванов мълчи, а ген. Атанасов е активен във всеки един скандал. ИТН, БСП и по-малките партии нямат полза от това да са 2 в 1 с европейските избори“, анализира тя.

За Борисов не е изгодно да има избори, които да се проведат бързо, посочи Тачев. „Продължаваме промяната – Демократична България“ не мислят в реалността, а в „техни балони“, добави от своя страна доц. Буруджиева. „Нямаме усещането като граждани, че мислят за нас и интересите ни“, допълни тя.

Събеседникът ѝ е категоричен, че Мария Габриел няма как да е и външен министър, а Николай Денков не е фигура, която може да заеме този пост, тъй като е човек в друга сфера.

„Две такива предложения, неестествени, ще родят нещо трето. Това ще е изходът“, прогнозира Тачев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html