понеделник, 4 март 2024 г.

Тома Биков: Скандални са мотивите, с които ПП искат поста на външния министър

Не виждам ултиматум, а по-скоро един разговор какъв би трябвало да бъде профилът на министъра на външните работи и оттам и на останалите министри. Когато това правителство беше избрано, имаше една заявка, че в него не трябва участват ярки политически фигури, по-скоро да има образ на експертно правителство. Това заяви пред БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков.

По думите му, в момента ПП-ДБ предлагат Николай Денков, който има нулева експертиза във външната политика. Те искат да заемат политически тази позиция на външен министър.

„Тяхната партия или формация иска да ѝ се чува гласа в Европа през Министерството на външните работи, което само по себе си е скандал, изречено от човек, който заема премиерския пост в момента. Колкото повече дълбаем в тази ситуация кой с какви мотивации иска да вземе въшно министерство, толкова по-няма да решим въпроса“, каза Биков.

Той смята, че дори и да се преформатира правителството не като експертно, а като политическо, Денков отново не е подходящ за поста външен министър.

„Ние се намираме в една много сложна геополитическа ситуация – има много тежък, многостранен и многопластов конфликт между Израел и Палестина, имаме война в Украйна, имаме много сложни процеси в ЕС и в глобален мащаб, а ние стоим на границата на тези конфликти. Сменят се и газовите коридори и в този момент искаме да дадем това нещо на човек като г-н Денков, който аз съм убеден, че не е чел дори дипломацията на Кисинджър“, умозаключи Биков.

Не може да се експериментира с хора, за които МВнР ще осигурява достъп до някакви важни политици, смята Тома Биков и попита – каква е концепцията за българската външна политика.

По отношение на кризата в СОС, Биков каза, че трябва да се намери мнозинство, но „те не слушат и сега се блъскат в действителността“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html