четвъртък, 22 февруари 2024 г.

Теменужка Петкова: Не искаме избори 2 в 1, но може да се стигне и до тази ситуация

Нашата цел в никакъв случай не е избори 2 в 1. България няма необходимост от избори. България има нужда, да има диалог между партиите в управлението и да работим в интерес на страната. Но ако продължават да се правят такива разделителни линии и поставяне на ултиматуми, разбира се, изходът от една такава ситуация би бил избори. Това предупреди в интервю пред БНР депутатът от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.

„Аз се надявам на един конструктивен диалог и да се излезе от тази патова ситуация, но ако все пак се стигне до избори, българските граждани трябва да знаят, че вината не е в ГЕРБ“, каза тя.

„На първо място, за нас от ГЕРБ-СДС, е много важна ротацията, която беше договорена за управленската програма, да се случи, както сме се споразумели. След първите 9 месеца, през които премиер е акад. Николай Денков, а след това Мария Габриел става министър-председател, като МВнР остава под ръководството на ГЕРБ, а Денков поема поста вицепремиер и министър на образованието“, аргументира се Петкова.

И допълни, че „след като МВнР до настоящия момент е на ПП ГЕРБ, логично е след тази ротация и след като Денков желае, а и така е договорено, да поеме образователното министерство, а МВнР да остане за ГЕРБ“.

„Не виждам нищо по-ясно и естествено Външно да остане за ГЕРБ, тъй като това е единственото министерство, което имаме в рамките на това правителство. И аз тук не мога да си обясня, откъде дойде тази амбиция на нашите партньори от ПП-ДБ, да заемат всички постове в правителството с 32 депутати“, коментира Теменужка Петкова.

Тя предупреди, че „ако направим бърз прочит на това, което каза акад. Денков преди дни, че МВнР е нужно на ПП-ДБ, за да се чува гласът на ПП навън, то това е много обезпокоително“.

„Защото, ако някой си мисли, че може да управлява Външно министерство, за да прави реклама на Продължаваме промяната, това е много опасно. Защото Външно министерство трябва да говори с гласа на България, така както досега винаги е било и както Мария Габриел показа, как трябва да се управлява МВнР , защитавайки българския интерес“, каза Петкова.

Тя обясни, че има възможност и друг, но от ГЕРБ, да поеме Външно министерство, след като в последните дни се спряга името на Марин Райков.

„Това е възможно, няма пречка това да се случи. Ние държим и ще отстояваме МВнР. Имена за министри не са коментирани. Със сигурност мога да кажа, че в тази сложна геополитическа обстановка, в която се намираме, Външно министерство се нуждае от един безспорен професионалист на поста министър, човек познат в дипломатическите среди, които е приет навсякъде. Тук не бива да правим експерименти Това не може да бъде канал за реклама, на която и да било политическа партия, това е недопустимо“, каза Теменужка Петкова.

И потвърди, че очакват анализа на Денков – Габриел за министрите и министерствата през изминалите 9 месеца, за да се реши кои ще бъдат сменени и кои остават при ротацията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html