събота, 24 февруари 2024 г.

Нови руски атаки с дронове в различни украински области имаше тази нощ

Украйна отблъсква руско нападение с дронове над столицата Киев, предаде Ройтерс, като се позова на киевската областна военна администрация. Атаката е започнала рано тази сутрин.

Украинската противовъздушна отбрана е в действие в няколко области, като сирени за въздушна тревога са се включили освен в столицата още в Николаевска, Виницка, Днепропетровска и Житомирска област. Атаки е имало и срещу Сумска област.

краинските военновъздушни сили обявиха, че са свалили 40 от 45 ударни дрона „Шахед“, изпратени от Русия тази нощ, предаде Ройтерс.

Основни мишени на атаките са били Киев и Южна Украйна. Двама души са били ранени. Всички безпилотни летателни апарати, изпратени срещу украинската столица, са били свалени. Няма данни за пострадали хора и материални щети, съобщи ръководителят на градската военна администрация Сергей Попко.

Противовъздушната отбрана над Южна Украйна е работила над пет часа и е свалила 26 дрона.

Атаките тази нощ са били насочени главно срещу крайбрежна инфраструктура и селскостопански обекти. Основна мишена е била Николаевска област, където е един цивилен е бил ранен, а жилищни сгради и газопровод са понесли щети, от отломки от свален дрон и експлозията, последвала падането му на земята.

Четири безпилотни летателни апарата са били унищожени над черноморското пристанище Одеса.

Един човек е бил ранен от отломки от свален „Шахед“ над източната Днепропетровска област, съобщи ръководителят на регионалната военна администрация Сергий Лисак, цитиран от Укринформ.

В Херсонска област, на юг, 68-годишна жена е била убита при артилерийски обстрел, а синът й е откаран в болница в тежко състояние. Руските въоръжени сили са изстреляли общо над 200 снаряда по региона през последните 24 часа, предаде още Укринформ, като се позова на ръководителя на Херсонската областна военна администрация Олександър Прокудин.

И Русия, и Украйна увеличиха през последните месеци въздушните атаки срещу критична енергийна, военна и транспортна инфраструктура далеч от фронтовата линия, отбелязва Ройтерс.

Агенцията прави уговорката, че не може да провери по независим път съобщенията на страните в конфликта.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html