понеделник, 4 март 2024 г.

Настимир Ананиев: Не вярвам да има предсрочни избори

Няма как 63-ма народни представители да държат всичко в ръцете си. Аз не вярвам, че ще има избори, тъй като е важно да се продължат политиките, които не са довършени – еврозоната, сухопътния Шенген. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Настимир Ананиев.

„Когато има две основни сили, които подкрепят правителството, е нормално всяка една от тези сили да има достъп до външната политика. Досега имаше баланс – премиерът от ПП-ДБ, вицепремиерът от ГЕРБ-СДС. Добре е този баланс да се запази, външно министерство да остане в ПП-ДБ, а премиер да е Мария Габриел.“

По думите му, това напрежение може би цели да повлияе на някакви преговори по какъв начин ще стане ротацията. Договореният начин на ротация е смяна на Денков с Габриел и евентуална промяна на някои министри – здравния министър, министъра на електронното управление, министъра на МВР.

„Надявам се нещата да се успокоят, да се приеме необходимостта от баланс. Денков и Габриел работят много добре в синхрон и няма нужда от Народното събрание да идва някакъв саботаж в това отношение. Ние държим на нашата позиция, смятаме, че е правилна и че трябва да продължи след март месец“, каза Ананиев.

Отлагане на ротацията е притеснително, защото това означава ГЕРБ да не искат Мария Габриел за премиер, защото сега е нейният ред, коментира Настимир Ананиев и допълни, че би се радвал Денков да остане премиер, но е изненадващо такова предложение да идва от ГЕРБ.

„В една ситуация на „завладяна държава“ ние от ПП-ДБ сме в тежка ситуация. Влезли сме в блатото, от което никой няма да излезе с бяла риза, наясно сме с това, ще бъде платена политическа цена, но трябва да се отпушат различни процеси. Малките промени правят малки цепнатини в огледалото на завладяната държава“, каза Ананиев.

Според Ананиев, СОС е показал част от това огледало на завладяната държава. Оказало се е, че ГЕРБ контролират повечето групи, избрали са председател от ПП-ДБ и след това истинското мнозинство се е показало. Там ГЕРБ и БСП работят много добре заедно, както и с „Възраждане“ и „Има такъв народ“, допълни той.

„Така се вижда много по-отчетливо срещу какво сме се изправили и че това една тежка и трудна, дългосрочна битка“, каза депутатът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html