понеделник, 4 март 2024 г.

Фермери блокират граничен пункт „Илинден“

Две фермерски асоциации продължават протестните действия, въпреки постигнатото споразумение между правителството и основните браншови организации. Днес се очаква блокада на граничния пункт „Илинден-Ексохи“, предаде БНР.

Вчера, след поредната среща в Министерския съвет, беше постигнато съгласие за изплащането на т.нар. украинска помощ и други от исканията на сектора. Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите и председателят на Българската аграрна камара Костадин Костадинов заявиха, че спират ефективните действия от понеделник. Има и постигнато съгласие за постигане на ставките от миналата година за чувствителните сектори.

Всички стопанства ще получат помощ, но за тези над 3000 декара тя ще е по-малка и собствениците ще трябва да докажат загубите си със специална справка, която ще е по-облекчена от данъчната декларация.

Утре, на среща със земеделския министър Кирил Вътев, ще бъдат прецизирани всички текстове по споразумението и то ще бъде подписано в понеделник, обяви министърът по БНТ.

От Националната асоциация на картофопроизводителите заявиха, че „няма да участват в уговорени мачове“ и замразяват членството си в Българската аграрна камара. Те не подкрепят подписването на меморандума с правителството и ще продължат ефективните действия, като днес ще се включат в блокадата на пункта „Илинден – Ексохи“ между 11 и 14 часа.

Картофопроизводителите настояват кабинетът да поиска преразглеждане на Европейската зелена сделка, да бъде спрян вносът на продукти от трети страни, които не отговарят на европейските стандарти, както и допълнителни компенсации за фермерите в планински и полупланински райони.

Сдружението „Обединени земеделски производители“ също не подкрепя споразумението и настоява за нормативни промени за държавното подпомагане на сектора, също за данъчни и регулативни облекчения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html