събота, 24 февруари 2024 г.

Преди да стане актьор Иван Иванов работи като радист на летището

Снимка: Фейсбук

На 72 години си отиде от инфаркт любимецът на няколко поколения зрители

Мая БЕЛЧЕВА за в. „Галерия“

На 31 януари на 72 години почина любимецът на няколко поколения зрители – актьорът Иван Иванов. Неговите герои продължават да вълнуват и днес, а филмите, в които той игра, са сред най-обичаните в историята на българското кино. Актьор легенда, обявен още като студент след първата си роля – тази на Радо, в култовия „Всичко е любов“ за секссимвол. 

Масивен инфаркт е причината за смъртта на звездата от филмите  „Комбина“, „Всичко е любов“ и „Лавина“.  В последните 20 години Иван Иванов живееше със съпругата си актрисата Петя Силянова в село Оборище. Той е издъхнал в частната панагюрска болница „Уни хоспитал“, където бил докаран след тежък сърдечен удар. Уви, лекарите не успели да го овладеят и той издъхнал.

Години наред Иван Иванов страдаше от различни диагнози, сред които рак на гърлото, но мъжки се бореше с тях. Беше избрал да остарее в пазарджишкото село, където  откри спокойствие и тишина.

Плътно до него бе съпругата му актрисата Петя Силянова. След новината за кончината му социалните мрежи се изпълниха със снимки и трогателни спомени за големия артист. 

„Не ми се играе. Какво друго можех да правя, освен да остарявам на екрана. Край! И хайде! Живеене! Нищо не може да замени живота. Другото не съществува“, написа Иван Иванов преди години. Той ще бъде запомнен не само с ролите си на Христо в „Комбина“, Сашо в „Нощем с белите коне“, Асен в „Лавина“, Траян в „Мярка за неотклонение“, но и емблематичния образ на Радо във „Всичко е любов“. Роденият в Асеновград артист белязва пътя на Христо Стоичков, легендата на българския футбол. Когато преди няколко години бе представен документалният филм „Стоичков – истината за легендата“, Камата призна за пореден път, че именно бунтарят Радо го е вдъхновил да тръгне по правия път.

Иван тогава получи специална покана за премиерата на лентата в Зала 1 на НДК, а след нея Стоичков му връчи фланелката и обувките, с които вкара първия си гол в САЩ 1994. „Аз имах две неща в живота – или да ставам бандит, или да съм футболист. И аз избрах да съм футболист“, каза Ицо в лентата, гледайки заедно с Иванов „Всичко е любов“. 

Само преди месец и половина на 16 декември обичаният актьор чества 72-рия си рожден ден в своята къща в пазарджишкото село, купена още през 1986 година. Близо до него живее и един от най-добрите му приятели – актьорът Любен Чаталов, който пък има малка къща в село Мирково, което е само на 30-ина км от Оборище. 

През лятото Иван и Петя отпразнуваха 41 години брак. Домът им в Оборище е ремонтиран с много любов от актьора, направил е вътре дървена дограма, а градината му е пълна с цветя и зеленчуци, отглеждани от жена му. Така старата постройка е превърната в уютна вила, която е пълна със спомени – снимки напомнят за общите им преживявания. И като на всяка къща в борческото Оборище, свързано с Априлското въстание, и на неговата има българско знаме. Къщата им там носи артистичното име „Дом за отдих и култура“, а табела с този надпис е поставена още на портата.

Преди година Иван трябваше отново да преживее тежка диагноза и бе опериран повторно от рак на гърлото. Това се случи 10 години след първата интервенция и пак на същото място. В резултат на това актьорът почти изгуби гласа си и отслабна драстично.

Петя полага всички грижи за него, а любовта им вече повече от 40 години е пример за гилдията. Макар и секссимвол, харесван от хиляди момичета и жени, Иван остава верен на голямата си любов, с която са заедно от студенти. Женят се още през 1983-та в Созопол, а тържеството им събира само приятели и е луд купон. Между другото, тя е втората му жена, с първата, която е медицинска сестра били заедно само година-две, когато е на 23, но се развеждат. От нея той има един син – Георги, сега той е съдия, и с него винаги са имали отлични отношения. Общият син на Петя и Иван е Стефан – известният рапър изпълнител с псевдоним Уош Ем Си (WOSH MC). След като се ожени за 15 години по-младата от него Поля, през пролетта на 2022-ра той дари родителите си с втори внук, който носи името на знаменития си дядо.  

Иван завършва техникум по механотехника в родния Асеновград, а дипломата му е 3,00. Кандидатства какво ли не – география, школата в Симеоново, право. Изкарва изпитите, но заради дипломата си никъде не го вземат. Става радист на софийското летище. 

Кандидатства във ВИТИЗ на майтап. И го приемат от раз! Това се случва през 1974 г. Оттогава датира и приятелството му с Любен Чаталов. Киното няма как да не забележи красивия светлокос и синеок актьор, но го канят за малки роли. И когато е в трети курс, Борислав Шаралиев го вика на проби за бъдещия си филм „Всичко е любов“. Няколкото еротични и разголени сцени, почти невиждани дотогава на родния екран, добавят щипка захар към новия му образ на секссимвол. 

Кинорежисьорите след това го грабват и се снима в по 2-3 филма на година. Партньорството с красивата и безкрайно талантлива Ваня Цветкова ги прави любима кинодвойка. Всъщност и трите им любови във филмите „Лавина“, „Комбина“ и в по-късният „Другият наш възможен живот“ са нещастни. Двамата екранни любимци стават много добри приятели. Той е кум и на сватбата й с каскадьора Павел Дойчев.

Ваня живее отдавна в Щатите. 

В селската си къща Иван прописва, издава няколко книги със стихове, разкази и размисли. В края на 2015 г. той получи годишната награда на Столичната община за приноса си в киноизкуството. В книгите си пише: „Животът не може да се замени с нищо друго, защото другото не съществува. За мен красивото преобладава. Ако човек се вгледа в душата и сърцето на хората, няма да открие грозота“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html