четвъртък, 22 февруари 2024 г.

Мария Габриел обсъди евентуални доставки на газ от Египет

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Вицепремиерът и външен министър заедно с делегация от български министри е на официално посещение в Египет. Това е първата визита от 12 години насам на български външен министър в арабската държава. Срещите на двустранно ниво включваха разговори с египетския премиер Абдел Фатах ал Сиси и с външния министър на страната.

„Дискутирахме огромния потенциал за икономическо, търговско и инвестиционно сътрудничество. Да подкрепим малки и средни предприятия, като окуражим start up-и най-вече в областта на иновациите, дигиталната и зелена икономика”, каза Габриел.

Фокус беше поставена на гарантирането за страната ни на газови доставки от Египет. „Ние вече видяхме особено през последните две години след руската агресия в Украйна какво се случва в тази област. За България енергийната сигурност е от особена важност. Ние не спираме тук, казвайки, че това е важно”, поясни тя.

Проблемите с миграцията и напрежението между Израел и „Хамас” също бяха обсъдени между двамата външни министри. „България и Египет имат интерес от стабилност в Близкия Изток”, каза министърът на външните работи на Египет Самех Шукри.

Част от срещите на вицепремиерът и българската делегация се проведоха в новата административна столица на Египет. Скоро тя ще бъде напълно готова, строежът ѝ започва през 2015 г., но само за няколко години вече са построени над 30 министерства и посолства на 700 кв. км.

Посещението на българския дипломат номер 1 и министрите от кабинета Денков завърши със среща с българската общност.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html