събота, 24 февруари 2024 г.

Шеф на ТЕЛК тормози Мария Янакиева

Снимка: Кадър БНТ

Тв легендата си изпати от невролог, обиждал нея и много от пациентите

Мая БЕЛЧЕВА за в. „Галерия“

Една от най-любимите телевизионни говорителки от недалечното минало – Мария Янакиева, си изпати от доктор, който тормози не само нея, но и други пациенти. Телевизионната легенда разказа пред „Галерия“ неволите си с цел да предпази други хора, които трябва да отидат при него. Оказа се, че д-р Николай Димитров Николов е шеф на телковата комисия, която преглежда в VII поликлиника в столицата. Заради заболяванията, които има, Мария е придружена от своя приятелка – режисьорката Маргарита Съйкова. 

Каква била почудата й, когато докторът невролог направо се подиграл с нея. „Мислиш ли, че не знам коя си, а? Знам те много добре. Какво искаш на тази възраст – да не би да имаш живи приятели или колеги?“ Това била тирадата на шефа на ТЕЛК-а, разказа ужасената от случката и от грубиянски език на лекаря, бивша дългогодишна водеща на „По света и у нас“. 

Оказа се, че от отношението на д-р Николов има още доста оплаквания, някои от тях вече дори са го направили публично чрез телевизионния екран. Всички те са за отвратително поведение и за претупване на работата.

„Сега на Мария й предстои още едно ходене до ТЕЛК-а и категорично сме отказали да се явяваме в този състав, чийто шеф е този доктор – истински грубиян“, уточни пред нас Марги Съйкова, която се грижи за нея. Тя смята, че е недопустимо подобно отношение към болен човек. 

Покрай тези неволи обаче на Мария се случват и хубави неща. Сега през февруари тя чака от Париж да пристигне семейството на внучката й Стефи  в България. С нея ще бъдат и трите й деца Филип, Ани и Стела, на които Янакиева е прабаба. Тя много се гордее с тях – те са съответно на 12, на 9 и на три половина години. Всички те спортуват, но най-много я радва това, че умеят да говорят без акцент българския език Филип и Ани вземат уроци, защото всички в семейството държали да говорят и пишат абсолютно правилно на родния език. 

Мария сподели специално за малката Стела, която рисувала страхотно и според нея ще стане художничка. Освен това е изключително красиво дете, хвали се с нея баба Мери. Тя дори й написала писмо със специални благодарности за картините, които й е пратила. 

Другият й внук – Мартин, живее във Виена. Той е с две години по-малък от кака си Стефи и беше на гости в България миналия месец с жена си Цвета  и дъщеричката им Рада. Тя е на две и половина и е последното четвърто правнуче на Мария, засега. Малката сладурана вече говори като голям човек. Тя е проговорила, преди да стане на една година, а „виновен“ за това е баща й. Мартин непрекъснато почти цял ден от сутрин до вечер бил с нея и я носел с кенгуру. Баба на малката принцеса е най-известната ни дерматоложка д-р Радина Денкова. Само преди няколко месеца тя е отворила луксозен козметичен център във Виена с най-модерната апаратура. 

„Е, аз родих само дъщеря ми Илияна, но затова пък нейните деца пълнят сърцето ми с голямата си челяд и всички те са страхотно умни и добри”,  разказа Мария. Семейството й много държи на българските традиции и не искат малките да прекъсват връзката с България.

Преди две години славната говорителка загуби съпруга си Веско Цоневски, с когото имаха много силна връзка, а той беше голямата опора в живота й. Мъжът на легендата на БНТ дълги години пееше в прочутия мъжки хор „Гусла“, а Янакиева казва, че до последния му дъх музиката била всичко за него. 

С Веско ги запознава нейният колега от радиото Богомил Алексиев, където Мария работи в продължение на 11 години. Двамата се засичат на рожден ден на Боги, а Веско е и известен ерген. И той не устоява на сините очи на водещата.

Следват срещи, както и чести екскурзии с големи компании. И не след дълго, когато са на почивка в Несебър, Веско се решава да й предложи брак. Мария тогава е на 25, и както се казва – време й е. 

Кумове на сватбата им са Георги Ламбрев и съпругата му Йовка. 

После Ламбрев и Янакиева ще станат най-известната двойка телевизионни говорители на „По света и у нас”. 

Самата тя навремето е била на косъм да стане певица и дори й предричали кариера на мецосопран на оперната сцена. Животът й поднесъл други изненади и я запътил към БНТ.

В националната телевизия тя попада в най-силните й години и сред най-звездния колектив – Мария Тролева, Анахид Тачева, Никола Филипов, Георги Ламбрев, които записват имената си със златни букви в историята на синия роден екран. С Мария и Анахид тя е особено близка. Третата й голяма приятелка от телевизията е нейната желязна лейди Бригита Чолакова Янакиева, която продължава да живее недалече от „Пирогов“, трудно привиква към самотата след загубата на мъжа си. Мъчи я и че всичките им наследници са пръснати по чужбина, същевременно обаче се гордее с тях, че са успели да направят кариери и да се докажат, макар и в чужди държави. Внукът Мартин е уважаван инженер по медицинска апаратура в Австрия, а внучката Стефи доскоро работеше в галерия в Париж.

Дъщеря й Илияна всъщност е омъжена за Александър – сина на народния артист Стефан Еленков, един от най-известните баси на Софийската опера, който е пял на всички най-големи световни сцени – от Ню Йорк до Москва. 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html