четвъртък, 22 февруари 2024 г.

МС със серия от мерки за защита и превенция от домашно насилие

На днешното заседание ще вземем решение за състава на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие.

Това е важна стъпка към усилията ни за подкрепа на всеки, който е застрашен. В резултат на екипната работа на няколко министерства вече имаме основие на националната програма за превенция и защита от домашното насилие, която ще обедини услията на всички по системен начин. Това заяви премиерът акад. Николай Денков преди редовното заседание на Министерски съвет.

В момента в ход са 7 проекта към Министерство на правосъдието, свързани с противодействеие на домашното насилие. Увеличихме броят на кризисните центрове в страната от 29 на 31. Осигурихме безплатна правна помощ на пострадалите от домашно насилие. Едно огромно облекчение за хората, които в най-трудните моменти имат нужда от професионална подкрепа и не могат да си позволят да платят адвокати, посочи Денков.

Създадохме сектор „Домашно насилие“ в Министерство на вътрешните работи. То трябва да ръководи и организира цялостната дейност на МВР по линия на защита от домашно насилие, добави още премиерът.

В края на миналата година стартира приложението „Помогни ми“. От всяка точка на България нуждаещите се могат да открият всички координати – адреси, телефонни номера, имейли, на институции близо до тях. С днешното решение на Министерски съвет попълваме състава на органа, който ще гарантира изпълнението на държавната политика за защита от домашно насилие – на всички нива и между всички институции в държавата, каза още Денков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html