събота, 24 февруари 2024 г.

Кирил Петков: Най-логично е акад. Денков да бъде външен министър след ротацията

Целим да има минимални трусове в управлението, да има минимални промени. За нас е важно да има пълна ротация между Мария Габриел и Николай Денков. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в кулоарите на парламента.

По думите му най-логично е Мария Габриел да бъде само премиер.

Това е тежка задача и не мислим, че трябва да се съвместява с външен министър. Да си премиер означава, че имаш отговорност към всички министерства. Тази задача е много тежка и по никакъв начин не е хубаво да се съвместяват повече от една роля. Най-добре е акад. Денков да бъде вицепремиер и министър на външните работи, коментира Петков.

„В ЕС няма нито един премиер и външен министър заедно. Едновременно с това има много формати в ЕС, където се явяват само външните министри. Ще е странно българският премиер да бъде на тези формати. Също ще е странно да нямаме представителство там. Денков и Габриел са много добър екип. Ние заставаме зад Мария Габриел, тя ще бъде много добър премиер. Добрият статут на Габриел и Денков може да бъде запазен много добре, ако те си сменят пълните позиции“, добави съпредседателят на ПП.

„Не мисля, че някой може да си помисли, че ще се счупи сглобката, защото някой иска да има претенции да има премиерски пост и министерски пост. Това за мен е несъстоятелна теза. Правителството трябва да продължи да управлява с ясна програма и приоритети. В този момент нашия фокус е Мария Габриел да бъде премиер и правителството да продължи с малки промени. Мисля, че ГЕРБ са на същото мнение. Държавата не трябва да бъде поставяна във вакуум. Колкото по-малко ротации се случват, толкова по-смислено, защото могат да продължат политиките, които са правени до този момент. Ако сега се сложат нови хора, тепърва ще трябва да се запознават с всичко“, посочи още Петков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html