петък, 23 февруари 2024 г.

Екранният Филип от „Вина“ Владимир Зомбори играе на една сцена с жена си

 

Снимка: Фейсбук

Преди да стане гадже с актьора, Весела Бабинова излизала с внука на Димитър Димов, пише в. „Галерия“

Маринела МАРКОВА

Младият и вече доста популярен актьор Владимир Зомбори влезе направо като светкавица в новата 2024 година с премиерата на втория сезон на тв сериала „Вина“ по БНТ, който в момента жъне огромен успех. На него обаче му предстои още една премиера – този път на сцена и с участието на очарователната Васела Бабинова, с която са двойка и в живота. Те си партнират във френската комедия „Заклеваш ли се в децата“, която ще бъде представена пред зрителите другата седмица (в началото на февруари).

Двамата – тя е психолог, а той юрист, са колкото влюбени, толкова и суеверни, и влизат в спирала от лъжи, интерпретации и пречупвания на морала, от която излизане няма.

Иначе Владо стана известен с ролята си на Филип Янг във винената сага „Вина“. Новият сезон току-що започна, а вече се говори и за трети, което е доказателство за добрата работа на целия екип. Въпреки натовареността си 35-годишният пловдивчанин отделя най-много време на малката си дъщеричка Йоанна, която е на три и половина. Актьорът неведнъж е казвал, че семейството и дъщеря му са най-важното нещо в живота му и отделя всяка свободна минута на малката принцеса – играе с нея, разхожда я и се забавлява истински. Всъщност момиченцето със сигурност осмисля житейския и професионалния му път.

Докато разбере, че ще стане актьор, Зомбори мечтаел да е художник, архитект, сценограф и музикант. Има и таланта, и уменията, но загърбва тези възможности в името на НАТФИЗ. Винаги е рисувал и някак логично планира да учи за архитект или да продължи да се развива в сценографията, защото завършва Професионалната гимназия за сценични и екранни изкуства в Града на тепетата. Така че колебанието му е между Художествената академия и НАТФИЗ. Всички в семейството му го подкрепят да избере архитектурата. Затова е голяма изненада, когато три месеца преди изпитите в театралната академия, Зомбори решава да се пробва за актьор. И вместо да се задълбочи в изработването на театрални декори или да учи за архитект, кандидатства актьорско майсторство. Бързо намира начин да се подготви с учител и използва всяка свободна минута, за да се упражнява – по това време той е барман и често репетира материалите си пред някоя от сервитьорките. Приет е в класа на проф. д-р Атанас Атанасов в НАТФИЗ през 2011 г. Състуденти са му Дария Симеонова, Христо Пъдев, Иво Аръков и др. След дипломирането си, пловдивчанинът влиза в трупата на Малък градски театър „Зад канала“. Най-интересното обаче е, че през същата година, в която е приет, той получава първия си голям шанс за пробив, макар и не като актьор, а като певец. Зомбори се сдобива с национална слава като един от участниците в музикалното състезание „Х Фактор“. Показа сериозен потенциал и даже е един от 12-те финалисти в риалитито. Само че притеснението и адреналинът оказват влияние на представянето на 23-годишния тогава актьор и той се оказва първият, който напуска формата – тогава съдии са Мага, цигуларят Васко Василев и певиците Мария Илиева и Поли Генова. Оттогава той вече има по-голямо самочувствие за музикални изяви, понеже знае, че пее по-добре от доста професионални изпълнители.

С половинката си Весела Бабинова се познават 10 години преди да разберат, че не могат един без друг. Те учат по едно и също време в НАТФИЗ, играят в един и същи театър „Зад канала“ и са много добри приятели. Весела е гадже с внука на писателя Димитър Димов – Лило Петров, но изведнъж нещата се объркват… И може би тогава двамата с Владо се преоткриват. Най-вероятно страхотното чувство за хумор на Зомбори си е казало думата.

Двамата непрекъснато се шегуват и животът им е пълен със смях. Например вечно усмихнатата Весела обича да пише официални имейли на половинката си и да го кани на срещи, на ресторант и какво ли не. Е, подписва се с имена на световноизвестни модели например на Джиджи Хадид. Дъщеря им се ражда в края на септември 2020 г., а любопитна подробност е, че Луиза Григорова – Макариев, с която са като сестри (двете са най-добри приятелки), раждат в един и същи ден и в една и съща болница.

Историята на фамилията на Зомбори е много интересна. Той много държи на това, че ударението пада на първата сричка, както е в унгарския. Сомбор е името на град в днешна Сърбия, сомбори се наричат хората, които идват оттам. После с-то е станало з. Прадядота на Владо идва в България от Австро-Унгария като придворен сладкар на цар Фердинанд. Имал е три сладкарници в София. Той още си спомня как баба му по бащина линия е правела от захар прозрачно като стъкло тесто, разстила го върху мраморна плоча и с помощта на газениче оформяла от него цветя. Актьорът също го умее, но все по-рядко има време да го прави, въпреки че понякога си представя, че има малка сладкарница. В семейните им тефтери има фамилна рецепта за яйчен крем за торта, какъвто не е опитвал никъде другаде. Неговият прадядо е правел от стъклената захар и украса за елха. Което Владо мечтае да покаже и на дъщеря си Йоанна за следващата Коледа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html