петък, 23 февруари 2024 г.

Българска аграрна камара: Протестната готовност остава, исканията ни не са политически

Снимката е илюстративна

Миналата седмица чувахме едни 550 млн., но нямахме такъв разчет. Искахме да се подпомогнат чувствителните сектори – плодове, зеленчуци, животновъди, със ставката от миналата година, и зърнопроизводителите. 150 млн. са осигурени за чувствителните сектори, без зърнопроизводство. За зърнопроизводството има отделен бюджет, като идеята е да се подкрепят само тези, които имат загуби. Това заяви Костадин Костадинов от Българската аграрна камара в ефира на „България Он Еър”.

„Има доста натрупано напрежение, хората са недоволни. Сложна е системата на подпомагане – трябва да се обясни и да се вземе решение. Загубите миналата година, на база производство – спадът е 30% надолу, или ок. 50 лв. на декар”, уточни той.

По думите му протестната готовност остава: „Очакваме по места да се вземе решение до утре. Буквално утре сутринта ще се случи.”

„Нашите искания не са политически, нямаме решение за оставка на министъра. Можем да му искаме оставка при неизпълнение на политиките в министерството”, допълни още Костадинов.

„Искаме тези средства от самото начало. Тези средства са от последиците от украинската помощ. Ние като страна губим от това. Част от проблема е вносът от Украйна. Самите украинци натиснаха пазарите. При едно скъпо производство, в момента имаме срив на борсите и сме тотално губещи“, каза още той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html