събота, 24 февруари 2024 г.

Кирил Вътев: Утре ще решим как да помогнем на земеделците

Снимка: Архив

Българските фермери са в протестна готовност, ако правителството не отговори на исканията им. „Каквото и да се направи утре, земеделците ще протестират“, заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който ще се срещне утре със земеделски производители.

Утре предстои среща и на премиера Николай Денков с българските земеделци. Браншът настоява за над половин милиард лева финансова помощ заради войната в Украйна.

„И аз бих застанал до техния протест срещу усложненията, които им причиняват зелените изисквания и ги правят нерентабилни на пазара и срещу намерението да бъдат атакувани от нелоялна конкуренция с дъмпингов внос от трети страни. Не става въпрос само за Украйна, а и за други страни, които не изпълняват тежките стандарти по зелени изисквания на ЕС. Бих ги подкрепил и за още нещо – за несправедливото разпределение на добавената стойност по цялата агрохранителна верига, за която сме подготвили законопроект“, каза Кирил Вътев днес пред журналисти.

Министърът подчерта, че в цяла Европа изискванията са почти едни и същи и протестите на земеделците означават общоевропейски проблем.

„Това, което правят повечето страни е да предлагат на фермерите данъчни облекчения“, допълни Вътев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html