понеделник, 4 март 2024 г.

БСП сезира КЗК И КРС заради увеличението на цените на мобилните услуги

Попитахме дали може да се предприеме нещо за увеличението на цените на мобилните оператори. Отговорът беше, че правителството не може да предприеме никакви мерки. Това е абсурдно. През 2021 г. ние предприехме мерки. Издадохме заповед и забранихме това увеличение. Допусна се предварително изпълнение на заповедта, те обжалваха, но съдът потвърди нашата заповед тогава. Попречихме да се вдигнат цените. 

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента, относно вдигането на цените на мобилните оператори.

„Очевидно правителството не иска и не може да предприеме действия. Комисия за защита на потребителите е блокирана. Ние предложихме на премиера решение. Да отмени уволенението на законноизбрания състав. Те ще спрат делата и ще се върнат. Но и това не прие. Не може, да оставим хората без никаква защита. Потребителската тема става изключително важна. За нас приоритет номер едно. Ще внесен  сигнал до КЗК да се произнесе дали мобилните оператори, които предлагат еднакви клаузи не създават пречка пред  правилата за свободна конкуренция. Второ ще внесем сигнал до КРС, които одобряват общите условия на договорите на мобилните оператори“, посочи Нинова.

Искаме да има държава, има начин да се променят условията в тези договори. Те са абсолютно неравностойни. Подписваш този договор, не можеш да се откажеш от него. Ако се откажеш, трябва да плащаш неустойка. Това не е свободна конкуренция, това е заробване на хората. Всички оператори вдигат цените като по команда, потребителите нямат възможност да се защитят. Освен през Комисия за защита на потребителите. Подозираме правителството в див лобизъм на гърба на хората, добави още лидерът на БСП.

Това е увеличение с натрупване. След като в този договор пише, че цената се вдига с ръста на инфлацията. В кой друг закон пише, че автоматично се вдигат доходите, пенсиите с ръста на инфлацията. Доходите изостават – никой не се интересува от това. Водата е на този принцип – цената на водата се вдига след като вдига инфлацията, каза още тя.

Тя отговори на Борисов, който попита защо по време на четворната коалиция не са сменени регулаторите. „Страда от амнезия. Ние ги сменихме. КЗП беше с ново ръководство, но служебния кабинет ги уволни незаконно. Те сега водят дела. Денков се оправдава, че заради водените дела не може вземе мерки. Може. Да отмени решението на служебния кабинет и те ще се върнат на работа и ще вземат мерки за хората“.

Нинова коментира и напрежението между Борисов и Денков по повод предстоящата командировка на премиерът в САЩ.

Не знам дали изобщо да го коментирам. Толкова са елементарни и двамата. Прилича на спор кой е по-близък до сърцето на партньора. Борисов: „ама защо вие ще пътувате“. Като някакво ревниво девойче. „Ма аз ходих до камината, пък вие не ходихте“. Може ли да занимават българския народ. Да се занимаваме с тяхната ревност по между им, кой е по по най, отбеляза Нинова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html