понеделник, 4 март 2024 г.

Калин Стоянов разкри пред депутати подробности за обществената поръчка за лични документи, подписана от Демерджиев

Снимка: БГНЕС/Архив

„Две проверки на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) са направени в МВР по отношение подписано споразумение към обществена поръчка от 2018 г. за изготвяне на български лични документи от ново поколение от бившия вътрешен министър Иван Демерджиев“.

Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов по време на парламентарен контрол.

Той обясни, че едната инспекция е установила, че с подписването на допълнителното споразумение е изменен първоначалният договор за възлагане на поръчката, което е нарушение на Закона за обществените поръчки. Поради това е образувано административно-наказателно производство със съставяне на акт за установяване на извършено административно нарушение.

Стоянов разказа, че споразумението е подписано от Демерджиев два дни преди да сдаде поста на министър. Като с него е поет нов ангажимент с разходи в размер 81 млн. 490 хил. лв. бюджетни средства. Според кореспонденцията по казуса, това се налагало, след като била поискана индексация на цените от изпълнителя, тъй като сегашните не отговаряли на тези, обявени преди три години, поради икономически фактори и такива в международен план, обясни Стоянов.

Министър Калин Стоянов поискал да бъде направен вътрешен одит, който е разгледал хронологията на причините, довели до сключване на допълнителното споразумение.

Резултатът бил, че е „налице несъблюдаване на принципа на доброто финансово управление“. Поискан бил и доклад от трима директори на дирекции, отговорни за поръчката, според които не е налице основание за увеличение цената на дейността по договора.

Министърът добави, че е сигнализирал за случая главния прокурор и е образувано досъдебно производство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html