петък, 23 февруари 2024 г.

Петър Попангелов сервира на гостите в хотела си

Снимка: Sportal

Ски легендата ни се оказва здравен феномен – имал два далака, пише в. „Галерия“.

Мая БЕЛЧЕВА

Петър Попангелов, ски легендата на България, който става на 65 години на 31 януари, никога не е бил привърженик на големите тържества. Като човек, който има много приятели, и държи на истинските и топли взаимоотношения, посреща най-близките от тях в семейния си хотел, носещ неговото име, в Боровец. От Германия пристига дъщеря му Петра, а съпругата му Зоя приготвя нещо вкусно. Другата им щерка – Даяна, се грижи за културно-масовата програма, както се казва. От „Бороспорт“ (стопанина на ски зоната там) се отчитат с голяма торта, а от Федерацията по ски има специален дар, научи „Галерия“. 

Няма как да не му се обади от Италия и легендарният хотела – един от ски асовете на всички времена. Италианецът не пропуска негов рожден ден, а и много обича България – най-трудната писта в Банско носи неговото име. Другият, който ще звънне на самоковеца, е ски величието Пиеро Грос, с когото също поддържа много добри отношения.

Той продължава да е много добър приятел с великия швед Ингемар Стенмарк и с Марк Жирардели.

Скиорът на столетието, за какъвто бе обявен преди няколко години Пепето – това е галеното му име, с което го наричаше цяла България по време на изумителната му спортна кариера по белите писти, продължава поне по три пъти на седмица да кара ски. Само преди дни участва в отбелязването на Световния ден на снега. Слаломното трасе на учебния плац в Боровец бе наредено от него, а след това лично връчи дипломите на всички, които взеха уроци на пистата.

Попангелов-младши побеждаваше световните ски асове, дори летящият Стенмарк шест пъти трябваше да му гледа гърба. Днес това момче вече 65-годишен мъж, е запазил същата скромна усмивка, младежкото си излъчване и радост от живота. Управлява неголям семеен хотел в Боровец, където понякога може да бъде видян сам да сервира на гостите си. Днес Пепи има много професии – собственик, управител, снабдител, домакин… В хотела му идват приятели, запалени скиори, които си резервират места с месеци напред.

Повечето от тях вече се познават и казват, че в дните, когато са там, си живеят като в голямо семейство. 
Най-голямото му щастие е семейството – съпругата и дъщерите. Със сигурност семейната им крепост е непревземаема – и четиримата са като един отбор. Голямата – Даяна, вече е на 35, завършила е туризъм и понякога помага в бизнеса. По-малката – Петра, завърши училището към немското посолство в София, а после замина за Холандия и вече е на 28. И двете са красиви, умни и възпитани момичета взели най-доброто от майка си Зоя и баща си. Карат ски, но само за удоволствие.

Попангелов-младши за първи път се качва на ски преди 62 години, когато е на 2 години и 11 месеца. През декември 1962 г. увит старателно в топли дрехи и в раница на гърба на баща си се озовава на 2389 мнадморска височина. На хижа „Мусала“ той е в компанията на най-добрите скиори за онова време, сред които са Петър Попангелов-старши и вуйчо му Михаил Попангелов. Таткото, голям български скиор, участник в пет олимпиади, му казва още тогава: „Ти трябва да станеш шампион“.

Шампионската цел Пепи следва през целия си живот. Големият скок прави със спечелването на Европейската купа през 1977 г. А когато с номер 65 в Берхтесгаден става десети за Световната купа, вече вярва, че има място в световния елит. Изведнъж на пистите се появява момчето, с което се съобразяват най-големите имена тогава. То кара в някакъв много странен стил, явно познат само отвъд „Желязната завеса“. Екипировката му е обикновена, хайде да го кажем – различна, и дори понякога може би застрашава и живота му.

Към пистите се придвижва с руски автомобил УАЗ и от България му осигуряват прехрана за по-дългите лагери – десетки килограми суджуци, луканки и лютеница. И въпреки това той лети по склона като мълния. Точно заради това момче хората в Алпите говорят за България и днес, споменавайки точно неговото име.

Отначало са вторите му места през 1978-а (само на няколко стотни от първия) в слаломите във Венген и Кицбюел. Те са като гръм за всички, а по улиците, в домовете, навсякъде се говори само за Пепи. Идва и звездният му миг – най-голямата победа в слалома в баварския курорт Ленгрис.

Датата е 8 януари 1980 година и няма как да не е записана със златни букви в историята на българския спорт. 44 години са изминали оттогава и още няма кой да повтори това знаменателно събитие. Купата от Ленгрис и днес е поставена на най-видно място в хотела на българската ски легенда.

За него има нещо много любопитно – оказва се, че Пепи Попангелов е единственият скиор с два далака. Разбира го съвсем случайно. По време на тренировки в Австрия се контузва много тежко. Пука далака си и трябва веднага да бъде опериран. Когато хирургът отваря корема му, разбира, че се сблъсква с някакъв феномен. Защото до спукания далак има още един, абсолютно здрав. Инцидентът се случва на 7 ноември 1985 година. Докторите дълго се чудят как ще протече възстановяването му. В крайна сметка след два месеца той отново се връща на пистата. 

Освен ските, много обича футбола. Голям фен е на „Байерн“ (Мюнхен) и има фен карта на отбора. Първата му карта му е дадена като бонус от легендата Бекенбауер.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html