събота, 24 февруари 2024 г.

Очаква се решение на Хамас за ново примирие в Газа

Снимка: ЕПА

Лидерът на Хамас Исмаил Хания заяви вчера, че палестинската организация е получила предложението за прекратяване на огъня, внесено след преговорите в Париж, и потвърди, че го проучва. Той заявява, че ще посети Кайро за допълнителни разговори по предложения план, предава Ройтерс.

Исмаил Хания повтори, че приоритет на организацията е прекратяването на израелската военна офанзива и пълното изтегляне на израелските сили от ивицата Газа. След разговорите в Париж, в които участваха представители на разузнавателните служби Мосад, ЦРУ, представители на Катар и Египет, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази надежда, че ще има пауза в боевете в Газа, а в замяна на това Израелските заложници ще бъдат освободени.

„Работата по освобождаването на заложниците е важна и обещаваща, а предложението на масата е силно, но и обвързващо. От Хамас зависи да реши“, каза Блинкен.

Партията „Еврейска сила“, крайнодесният коалиционен партньор на израелския премиер Бенямин Нетаняху, заплаши да напусне правителството, ако бъде сключено „безразсъдно“ споразумение с Хамас за заложниците. След избухването на войната Нетаняху спечели центристката партия Национално единство, която има 12 места в извънредното правителство на единството. Бен-Гвир и друг ултранационалистически коалиционен партньор, министърът на финансите Бецалел Смотрич от партията на религиозния ционизъм, са ядосани, че са изключени от военния съвет на Нетаняху за вземане на решения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html