понеделник, 4 март 2024 г.

Цветана Манева и Явор Милушев се женят на 9 септември: Когато е 18-годишна, бъдещата кинолегенда лепи обувки и прави кожени чанти в завод 

Марина Стоева за в. „Галерия“

За 80-годишния рожден ден на грандамата на българския театър и кино Цветана Манева, който е на 30 януари, 15 обичани наши актьори показаха любовта и уважението, което изпитват към нея. Стефан Вълдобрев, Александра Сърчаджиева, Снежина Петрова, Вежен Велчовски, Петър Антонов, Силвия Петкова, Александър Сано и участниците  от “Нощните рицари” излязоха на сцената и изиграха спектакъла “Честит рожден ден, Цветана”. Обедини ги драматургът Яна Борисова.

Това е изумително смешен и покъртително откровен разговор за рождените дни, щастието, вълнението, копнежите и всичко, което никога не посмяваме да изричаме, но страшно много ни вълнува. И всичко това на фона на приказна музика. Зрителите се насладиха на

текстове и спомени изпълнени от любими колеги на Цветана Манева, с които тя излиза на една сцена, харесва и обича. „„Благодарение на „ Честит рожден ден, Цветана“ всички можем да отворим сетивата си за това огромно емоционално море, което тази актриса представлява. Цветана Манева е моя голяма страст, моята голяма тема като автор, която аз винаги ще следвам, а тя винаги ще ми предстои. Цветана е символ на таланта, на вдъхновението на дишането, на радостта, и на концепцията за щастие. В момента тя е единствената актриса, която приживе е възприемана като икона. Огромна стихия с размери и сила без аналог. Няма друг начин, по който да ѝ засвидетелстваме всичко, което изпитваме към нея, освен сцената“, обяснява Яна Борисова.

През 2022 г. Цветана Манева получи “Аскеер” за цялостен принос към театралното изкуство. По време на официална церемония в театър “Българска армия” актрисата си взе довиждане с публиката. “Аз бях дотук! Това ще са последните аплодисменти, които аз ще чуя…”, каза тогава Цветана Манева.

Слизането от сцената за нея е трудно, но заради заболяване, която не разкрива какво е, тя взема трудното решение.

Наричат я Лъвицата на българския театър, а самата тя за себе си твърди, че е бегач на дълги разстояния. Цветана е актьорско дете. Майка й Надежда е католичка баща й Георги Манев играе дълги години на сцената на Пловдивския театър.

През годините на своята кариера тя винаги се е опитвала да докаже, че не партията я е издигнала и направила „народна артистка”. Актрисата, запомнена от поколения българи с ролите си в киното и театъра, познава отблизо изкушенията на властта. Паметливите все още си спомнят, че е била депутат в три народни събрания по време на комунизма, че дори два пъти е избирана за кандидат-член на ЦК на БКП, била и шеф на Съюза на артистите.

В началото след 10 ноември 1989-а, когато бурята на промяната беше завладяла най-вече хората от изкуството, актьорите се опитват да смажат „любимката на Тодор Живков”, както някои я наричаха, но не успяват. Тормозена от свои колеги, станали привърженици на СДС, заради „тоталитарното” си минало, единственото, което им се удаде, бе да я принудят да напусне театър „Сълза и смях”, където тогава играе. Истината за Манева е, че винаги е била горда и непокорна. Осанката й, непоколебимият й глас, който не би могъл да сбъркаш с ничий друг – са факт и днес, а талантът й е безспорен.

Сред най-известните й театрални роли са Медея, Жулиета, Нора на Ибсен, Албена на Йовков, Антигона, госпожица Юлия, Бланш, Вирджиния Улф, Мод, Лора, Бернарда Алба, Коко Шанел… Играе във филми като „Последната дума”, „Автостоп”, „Басейнът”, „Служебно положение ординарец”, „Опасен чар”, „Дами канят” и в още почти 50 заглавия.

Цветана е една от малкото известни актриси, които държат да запазят личния си живот. Затова едва ли някой си спомня, че първият съпруг на актрисата е мистър „Минута е много” Петър Вучков. Тя е съвсем млада, когато двамата се влюбват – Цветана е първокурсничка във ВИТИЗ, а Петър – третокурсник.  Женят се още като студенти и първоначално живеят на един таван, но пък прекарват чудесни лета по Черноморието, където Вучков е екскурзовод на полски групи. Бракът им трае само две години. След това Манева се омъжва за Николай Пенчев – красив осветител от Пловдивския театър, с когото са заедно четири години. Градската легенда разказва, че за да впечатли дамата на сърцето си, Николай влиза с колата си в шадравана на градския площад. От него е единствената дъщеря на актрисата – Надежда. Тя от години живее във Виена, където се грижи за слепи и болни хора. С мъжа си – театроведа и директор на Българския културен институт в Берлин Борислав Петранов имат две големи деца – Петър и Цветана, кръстена на известната си баба.

Третият съпруг на Манева – актьорът Явор Милушев е голямата й любов. Двамата са заедно и днес, а любовта им казват, че е същата като в началото преди 50 години. Двамата се виждат за първи път на входа на ВИТИЗ – той е още студент (по-млад е с 4 години от Цветана), тя вече играе в Пловдив. „Още помня усещането от докосването му – разказва Цветана след години. – Той влезе и приятелски ме целуна.

От него ухаеше на нещо топло и чисто. Това остави у мен спомен за нещо свежо…” Последва едно подаване на ръка от негова страна по време на снимки на филм, след това яздене на коне докато изкачват връх Ком, докато снимат „Началото на деня” и споменът за първото докосване води до избухването  на любовта им. Между другото сватбата им е била на 9 септември – единственият им свободен ден тогава, след като дълго време живеят заедно. Без съмнение и безспорно те са най-емблематичното актьорско семейство в политиката – Явор, екранният Яворов, беше царски депутат от НДСВ.

Любопитен факт е, че когато е абитуриентка, пловдивчанката се колебае между ВИТИЗ и медицината. Е, сценичният прах и Мелпомена си казват думата и надделява актьорството. Комисията на театралния институт обаче безмилостно реже порива на амбициозната „майна”, защото не харесва начина, по който произнася буквите „р” и „л”. Цветана се връща под тепетата и се влива в редовете на работническата класа, където 18-годишната девойка постъпва на работа в обувния завод „Петър Ченгелов” – там тя лепи чепици и прави кожени чанти. На другата година отново кандидатства и влиза в класа на проф. Моис Бениеш и почти веднага става звезда.

След завършването й на театралния институт тя и още няколко бъдещи големи звезди на българския театър и кино са разпределени в Пловдив. Големият

Тодор Колев е разказвал приживе,  че по време на младежки артистичен купон Цветана почти го изнасилва… Смешната ситуация станала след танци, които буквално разтърсват жилищата в сградата – нещо като общежитие за актьори. Женското парти, на което подскачат 10-ина момичета не по-възрастни от 23 години, е толкова силно, че Тодор Колев, който живеел под апартамента, където е купонът, се качва по пижама да види какво става. След като влиза вътре, неочаквано Цветана го грабва, мята го на леглото и всички мацки – негови колежки, му се нахвърлят, като имитират изнасилване и става голям майтап.

В началото на актьорската й кариера в Пловдивския театър пак се случва нещо ужасно – Манева едва не се обесва на сцената по време на хитовото представление „Уестсайдска история”, режисирано от младия Крикор Азарян. Героинята й, която се казва Копелето, танцува рап, но заради родителите си, тя решава да се обеси . „Обесването”, разбира се има театрално решение, но Цветана се подхлъзва при ритането на стола на който е стъпила, и въжето се впива във врата й.

Добре, че един от актьорите вижда как Цветана виси във въздуха. Веднага импровизират и извеждат актрисата от сцената, която щом се свестява доиграва ролята си без някой от зрителите да разбере какво се е случило.

Съдбата обаче й дава още едно изпитание. По време на един от снимачните дни на филма „Търси се съпруг за мама” с малкия Веселин Прахов, волгата, в която е част от екипа, катастрофира в центъра на Драгалевци. Пътят е хлъзгав, колата се засилва по стръмната улица откъм Витоша, блъска се в стълб и после се преобръща на едната си страна. На предната седалка е Цветана, която тогава е и депутат в НС, отзад се возят малкият Веско Прахов, актьорът Богдан Гришев и една от асистент-режисьорките. Когато всички успяват да се измъкнат от колата и се чудят какви контузии имат, малкият актьор разочаровано казал и развеселил всички: „Ех, сега като се върна в махалата, никой няма да ми повярва, че съм катастрофирал…”

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html