понеделник, 4 март 2024 г.

Терзиев и екипът му представиха проектобюджета на София

Васил Терзиев представи проектобюджета на София, който е в размер на 2 576 202 377 лв. От общата сума на проектобюджета, 1 114 939 780 лв. са държавно делегирани средства. 

Той беше представен в аулата на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Всеки имаше възможност да зададе четири въпроса по 4 минути, времето за отговор беше 8 минути. На обсъждането присъстват много от общинските съветници в столицата, но и стотици граждани, които препълниха залата и тя се оказа тясна. Кметът на София Васил Терзиев представи основните приоритети на бюджет 2024, а заместниците му представиха подробни презентации за разчетите си.

В началото кметът Васил Терзиев благодари на хората, които са взели участие в дискусията. Той обясни, че срещата се прави, за да може да бъде разяснено на хората разпределението на бюджета на столицата и уточни, че нямат претенции той да е идеален.

“Този бюджет стъпвана много проекти, които са наследени и трябва да продължим. Има и проблемни проекти, с които трябва да се справим. Има и такива, на които е изтекло финансирането и трябва да се реши дали да бъдат продължени. Бюджетът на София ще бъде рекорден. Над половината от тези средства идват от проекти на районните администрации“, каза Васил Терзиев, кмет на София.

„Има неща, които са проблемни. Бяхме казали, че бюджетът е разчетен така, че да не се вдигат данъците на софиянци. В него ще видите доста голяма амбиция, с това което имаме, да реализираме максимално много проекти. Основните принципи, които ни водеха при съставянето му беше децентрализацията на общините. Второто, което ни движеше и бе част от предизборните ни обещания, бе София да бъде на една скорост – да излезем от центъра и да се насочим към развитие на северните и южните райони. Инвестициите да бъдат реалистични, а не да останат само план, както и децата да бъдат на първо място“, обясни той.

111 млн. лева са заделени за основен ремонт на училища и изграждане на детски градини и ясли. С тях е предвиден ремонт на 19 детски градини и ясли и на 20 училища и ще започне строеж на 41 нови детски градини със 160 групи. По предварителни сметки те ще могат да покрият 3200 деца. Миналата година средствата за това бяха 78 млн. Продължават и големите пътни проекти и обновяването на тротоарната мрежа. Особено внимание се обръща на градския транспорт, по-конкретно на трамвайната инфраструктура, и булевардите „Александър Стамболийски“, „Мария Луиза“, „Рожен“ и „Копенхаген“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html