петък, 12 април 2024 г.

Най-модерният дълбоководен басейн на Балканите за обучение ще бъде открит във Варна

Снимка: ВВМУ

Най-модерния на Балканите дълбоководен басейн – Център по оцеляване на море, откриват днес във Висшето военноморско училище във Варна. Министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържествената церемония, която започва в 10:00 часа в Морското училище, съобщи БНР.

По време на откриването ще бъде направена демонстрация на възможностите на новото съоръжение. Дълбочината му е 3 метра в плитката част, а втората половина на басейна е 5 метра, съобщи за Радио Варна капитан I ранг проф. д-р Калин Калинов, заместник-ректор по учебната и научна дейност на ВВМУ.

Басейнът е снабден със система за генериране на вълни, изкуствен дим и с други специализирани устройства, които позволяват създаване на условия, много близки до реалните. Предвижда се тук да бъдат отработвани широк спектър морски спасителни операции, посочи капитан Калинов. Договорено е да бъде предложена подготовка и за екипажите на новите медицински хеликоптери, каза още той. Ще се започне с подготовката на специализираните формирования на ВМС – водолазни и авиационни формирования на ВМС и сили със специално предназначение.

Центърът по оцеляване на море е създаден по стандартите на международните изисквания за провеждане и подготовка за оцеляване на море, включително и за екипажи и пасажери на хеликоптери. Подобни съоръжения са изградени още в Румъния, Турция и Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html