събота, 13 април 2024 г.

Депутати предлагат закон за връщането на комплекс „Камчия“

Част от земята за комплекса е била купена на безценица за под 10 лв. за квадратен метър.
Снимка: WIKIMAPIA.ORG

Народните представители от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова са разработили законопроект за връщането на санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ и замразяването на руски имоти, собственост на санкционирани лица. Това стана известно от публикация във фейсбук профила на Мирчев, който уточнява, че двамата очакват подкрепа за законодателната инициатива от цялата парламентарна група, както и от други политически сили, съобщи пресцентърът на „Демократична България“, съобщи БТА.

„Законодателната инициатива е силно закъсняла, особено с оглед продължаващата война на Русия в Украйна. Международни санкционни мерки в този смисъл са налице от 2014 г., като в отговор на неспиращата агресия на Русия се приемат и нови. За да може България да изпълни задълженията си по прилагане на тези международни ограничителни мерки, е задължително да бъде приет конкретен закон“, пише в профила си Мирчев. Народният представител уточнява, че законопроектът предлага и поддържане на публичен списък на санкционираните лица на интернет страницата на Министерството на външните работи, с цел гарантиране на правата на трети лица.

Още през 2022 г. председателят на СДС и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС Румен Христов зададе въпрос, по време на парламентарния контрол на външния министър Теодора Генчовска, свързан със санитарно-оздравителения комплекс „Камчия“, в близост до Варна. Във въпроса се посочва, че комплексът е с територия от 470 хиляди квадратни метра или с площ по-голяма от тази, която държавата Ватикана притежава на италианска земя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html