петък, 12 април 2024 г.

Тодор Тагарев: Ще осигурим инфраструктура за шест милиарда евро и разполага 5000 войници на НАТО

снимка: Архив

Десетки или стотици пъти е дискутирано разполагането на многонационална бойна група на нашата територия. В САЩ говорихме за това как да осигурим по най-добрия начин необходимата инфраструктура като страна домакин и как Съединените щати могат да помогнат ние да се възползваме от наличните международни фондове за съфинансиране за изграждането ѝ“.

Това заяви в бТВ министърът на отбраната Тодор Тагарев, след като се завърна от посещение в САЩ. Той уточни, че такива програми има по линия на НАТО и по линия на ЕС.

„Стана въпрос и за подписано споразумение за стартиране на противоминната група в Черно море и как тя е отворена към принос на съюзници“, обясни военният министър.

„Има планове всички бойни групи, които са от страните от източния фланг на НАТО, да нараснат до бригадни бойни групи – тоест до около 5000 групи. Това ще се случи тогава, когато е необходимо, към момента нямаме ясен график. Трябва да сме готови да осигурим условия тогава, когато ще се случи“, посочи министър Тагарев.

„Инфраструктура означава пътища и железопътни линии с капацитет да осигурят бързо развръщане на съюзни войски на нашата територия. Това означава и тръбопроводи и продуктопроводи за горива, складове. Това означава инфраструктура за настаняване на тези наши съюзници. Работим по всички тези въпроси, те не са само в компетенциите на Министерството на отбраната“, обясни Тодор Тагарев.

“Разговорите текат от много време, но сега имаме много ясни и оразмерени потребности. С приемането на регионалните планове – на среща на върха във Вилнюс, вече е много по-ясно за какво става въпрос“, посочи още той и допълни, че имаме готовност да инвестираме около 6 млрд. евро в развитие на пътна и железопътна инфраструктура, като това не е бюджет за отбрана.

Част от договора, който страната ни е сключила, е да станем регионален център за ремонт и поддръжка на бойни машини „Страйкър“.

„Имаме готовност да вървим в тази посока по-рано. Имаме разбиране и от САЩ, и от страна на фирмата, която ще изпълнява договора. Определено е вече, че един от заводите на терен, ще е във Велико Търново. В халетата не са правени инвестиции от много години, трябва да ги направим удобни и приятни за работа на нашите работници и да съответстват на изискванията на един такъв световен лидер. Не е вярно, че българските „Страйкър“-и са тройно по-скъпи. Това е теза на опозицията. Машините ще бъдат доставени от средата на 2025 г. до средата на 2028 г.“, заяви Тагарев.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html