понеделник, 4 март 2024 г.

Австрия ще запази ветото си върху присъединяването на България и Румъния към Шенген

Снимка: cntraveller.in

Австрия отново се противопоставя на приемането на България и Румъния към Шенгенското пространство със сухопътни граници.

Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер остава категоричен, че „включването на този етап би било грешка“, предаде агенция „Фокус“.

Карнер каза още, че иска да запази правото си на вето срещу присъединяването на България и Румъния към Шенген, но не налага конкретни условия на двете страни. Твърденията бяха направени в интервю за в. „Преса“.

„Не става въпрос само за Румъния и България. Цялата миграционна система е в катастрофално състояние. Не съм аз този, който дава оценки за Румъния и България. Водя кампания на европейско ниво за функционираща система. А това ще стане само ако външната граница е защитена. Това също е съществена част от новия пакт за убежището и миграцията, който ЕС постигна съгласие и който трябва да приложим. Само тогава отново ще има пълна свобода на движение в ЕС“, убеден е той.

„Заедно с Румъния и България вече направихме крачка напред с въздушния Шенген, а освен това и с морския Шенген. И ние трябва да продължим напред стъпка по стъпка“, добави Карнер.

Декларациите на австрийския министър на вътрешните работи се провеждат в контекста на присъединяването на Румъния към Шенген, но само с въздушното и морското пространство, като основният залог на преговорите е присъединяването по суша.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html