четвъртък, 22 февруари 2024 г.

Токът у нас е един от най-скъпите на Балканите

Снимка: Архив

Електроенергията в Косово и Босна и Херцеговина е най-евтиното в региона и като цяла Европа, сочат последните публикувани данни на „Евростат“ за първата половина на 2023 г., докато в България токът е един от най-скъпите, пише Фокус.

Къде е най-евтиният ток на Балканите?

Според данните най-евтината електроенергия в региона е била в Косово, където домакинствата са плащали 0,067 евро за киловатчас. В Турция цената е била 0,084 евро за киловатчас, в Босна и Херцеговина 0,087 евро, в Сърбия 0,096 евро, а в Черна гора 0,096 евро.

Къде е най-скъпият ток на Балканите?

Ние българите сме плащали 0,11 евро за киловатчас, което е една от най-високите цени на Балканите, но не може да бие тази в Румъния 0,44 евро за киловатчас и цената на гърците с 0,23 евро за киловатчас.

Токът в Македония и Албания за киловатчас е бил 0,10 евро. В Македония продължава публичната покана на правителството за избор на универсален доставчик на електроенергия за домакинствата и малките потребители за следващите пет години. Това съобщава македонската медия „Денар“, цитирана от businessnovinite.bg. До момента участие в търга са заявили австрийската компания EVN Home, гръцката EDS и още няколко компании.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html