събота, 24 февруари 2024 г.

Валя Балканска отглежда осем правнука 

Радва се на добро здраве, напук на слуховете, че е паднала на участие и е със счупена ръка, пише в. „Галерия“.

Маринела МАРКОВА

Славеят на Родопите – народната певица Валя Балканска, посреща рождения си ден със своето семейство в Смолян. Няма как да мине и без любимия й колега Петьо – гайдаря Петър Янев, с когото са заедно на сцената повече от 30 години. Пред „Галерия“ тя сподели, че няма специална подготовка за 82-рия си личен празник (8 януари). „Който дойде, добре ми е дошъл, вратата ми е отворена!“, заяви в аванс звездата. 

Голямата й челяд е най-хубавият подарък, който има в живота си – три деца, петима внука и 8 правнуци. Точно на 80-годишния си юбилей преди две години тя научи новината, че поредният – осми правнук, е на път да се роди. За този рожден ден Валя е решила той да бъде най-обикновен и без да кани специално никого в дома си. Както повелява традицията, ще направи от вкусните родопски ястия – клин, пататник и каквото Господ даде. Нова година тя също прекара с домочадието си в Смолян. 

Любимата народна певица се похвали, че в момента е в добро здраве, с висок дух, но изрази огорчението си, че фалшивите новини за нея продължават. Тя е постоянна жертва на фалшиви новини за  здравословното й състояние, като последната тиражирана е, че не е добре – по време на участие е паднала и си е счупила ръката. „Няма нищо вярно в това, на крака съм, здрава съм, пея и се радвам на любовта на близките и почитателите си“, каза тя за вестника ни. „На читателите желая здраве, мирна и успешна година. Всичко си зависи от нас – ако си зъл, зло ще те сполети, ако си добър – добро ще те стигне“, допълни родопчанката.

Наскоро тя получи престижното отличие „Йеродякон Игнатий Васил Левски“, което се връчва за духовност, хуманизъм и патриотизъм в Карлово. Валя е убедена, че наградата е за всички хора, които трябва да знаят, че по този начин проправен път преди, трябва да го следват. Според певицата животът е като разклонени улици да хванеш правилния път е най-важното. Да обичаш хората, да правиш добро, защото „злобееш ли – злобата не отива при другите, тя си е при тебе и те изяжда“. Заради многото интриги, които хора й спретват през годините, народната певица обича да говори с метафори и мъдри слова. На това е научила и децата си – да бъдат добри и да не гледат в чуждата паница. „Какво ти е виновен отвъд вратата другият човек, той не ти е в къщата, той не ти взема. Не трябва човек да изнася злобата извън вратата си“, убедена е родопчанката. 

Изпълнителката продължава да изпълнява обичаните си народни песни, като наскоро отпразнува 60-ата си годишнина на сцена. По паспорт Валя Балканска се казва Фейме Кестебекова. Родена е в семейство с турско самосъзнание, в Лъкът – махала със седем къщи на смолянското село Арда. Осиротяла на невръстна възраст с баща, загинал на фронта, малката родопчанка е надарена с гигантско гласище и невероятен слух. Израства с още 4 сестри и братя. 

На 18-годишна възраст хвърля забрадката и казва, че е българка, затова и отива тайно на прослушване, а от дома си е изпратена не с благословия, а с клетва от майка си, която се страхува да я прати в Смолян. Сега тя се радва на семействата на 3-те си деца – Веска, Асен и София, дарили я с внуци и правнуци. 

Кариерата на Валя Балканска започва през 1960 година, като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопи“, Смолян, където получава и новото си име. Най-известният й запис е самостоятелно изпълнение на песента „Излел е Делю хайдутин“, направен в края на 60-те години на ХХ век от американския изследовател на българския фолклор Мартин Кьонинг и е издаден на плоча в САЩ. Няколко години по-късно екземпляр от плочата попада случайносред закупените за прослушване записи при подготовката на Златната плоча с послание от Земята, което да полети извън пределите на Слънчевата система на борда на два идентични космически летателни апарата от програмата „Вояджър“ на НАСА. Песента е включена в окончателната 90-минутна селекция от музикални произведения от Карл Сейгън и полита най-напред на „Вояджър 2“, а после и на „Вояджър 1“ през 1977 г. На 25 август 2012 г. „Вояджър 1“ става първият обект с човешки произход, който напуска Хелиосферата и навлиза в Междузвездната среда.

Когато не е по участия, прекарва времето си в своята градинка на малкото ранчо, което е на 5 минути над Смолян. В апартамента си в града ходи само за да полее цветята. Обича да си чопли по двора, засажда си всичко, което й е нужно, а от магазина купува само захар и олио. Ягодки, малини, овошки, картофи, шарен боб – да знае, че не е ГМО. Прави си зимнината сама, не за да изкара студените дни, а защото е екологично чиста. 

Като по-малка всички са си мислели, че ще стане земеделски работник и наистина в началото тя се труди на полето. А като запеела, я чували чак в  другото село. Дарбата й я измъква от селския живот и я праща да пее на личности като Тодор Живков, Леонид Брежнев, Бил Клинтън и папа Йоан-Павел Втори.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html