неделя, 14 април 2024 г.

35 години по-късно: Христо Шопов се събира със София Кузева 

Снимка: starokino

Актьорите от култовия филм „Вчера“ работят върху нов проект, пише в. „Галерия“

Ивета ПЕТРОВА

Един от най-обичаните актьори Христо Шопов става на 60 години на 4 януари. Той обаче ще почерпи за юбилея само най-близките си, а няма да празнува шумно с много хора. За сметка на това телефонът му ще прегрее от честитки, защото Христо има доста приятели от театралните и кино среди. Няма да пропусне да го поздрави и колежката му София Кузева, с която преди 35 години се снимаха заедно в култовата лента „Вчера“. Напоследък екранните Иван и Дана се чуват доста често по телефона, защото планират съвместен проект.

„Сценаристът на „Вчера“  Владо Даверов е причината, но още не искам да издавам подробности“, лаконична е София Кузева-Чернева. Христо е от актьорите, които не обичат да разкриват плановете си, за да „не чуе дяволът“. Още по-малко пък да разказва за себе си. Крие в пълна тайна и какво се случва в личния му живот, защото според слуховете прославилият се в Холивуд актьор се е разделил със съпругата си Мариана Станишева. Тя е студентската му любов от ВИТИЗ и тъй като е няколко години по-малка от него, е учила в друг клас. Амур ги събира и оттогава почти 30 години са заедно.

За това, че нещата между двамата не вървят добре от 3-4 години, намекна синът им – дипломираният лекар и актьор Наум Шопов-младши, прочул се с участието си в медицинския сериал „Откраднат живот“ и като водещ на тв риалитито „Ергенът“ . Помолен да коментира дали родителите му са заедно, той не потвърждава, но и не отрича тази информация. Екранният д-р Тасев 

призовава само да бъдем по-дистанцирани към личния живот на известните хора. Тези думи хвърлиха съмнения, тъй като ако бяха заедно родителите му, синът им вероятно яростно ще защитава тезата за тяхното сплотено семейство. Един бърз поглед върху профила на Мариана в социалните мрежи показва, че на нито една от публикуваните снимки тя не е с Христо Шопов. Навсякъде е с внучката Амая, със сина си и снаха си. Мариана споделя много страници на хора, които подаряват кучета, търси и домове за бездомните животни. Самият Христо също обожава четириногите и до миналата година отглеждаше две кучета, но едното почина през октомври. 

Бракът с Мариана е втори за актьора. В началото на 90-те той се жени за грациозната балерина Александра Георгиева. Голямата му популярност от филма „Вчера“ и множеството му фенки обаче повлиява на отношенията им – съпругата му започва неистово да го ревнува и това слага край на отношенията им. От това съжителство е дъщеря им Невена, която живее с майка си в Германия. Там балерината става една от най-успелите българки, изявили се в класическото танцово изкуство.

Христо Шопов е трето поколение актьор – баба му е актрисата Мара Шопова. Неин е първият глас прозвучал в ефира на радио Стара Загора при създаването му през 1936 г. Дядо му пък е основател на театъра в града на липите. Баща му Наум Шопов, един от най-обичаните и неподражаеми актьори от трупата на „Армията“ и Народния театър, играе в образци на българското кино. Майка му Невена Шопова също е актриса. 

Още като ученик Христо решава, че ще стане актьор. Трудно завърших средното си образование обикаляйки много училища. Но това са неща, с които не се гордея особено. Кандидатствах три пъти във ВИТИЗ и бях решил, че ако на третия път не ме приемат, ще мисля да се занимавам с нещо друго. Така се случи, че влязох и нещата продължиха, макар че малко ми е пречела известната фамилия. Винаги те сравняват, винаги гледат на теб с някакво подозрение. Особено в онези години беше така. И сега също – когато някой е син на някого, нещо се случва по някакъв начин… Винаги се говори, че е с връзки…Хубавото е, че в нашата професия никой няма да вземе актьор, ако няма качества да свърши добра работа, иначе ще провали самия себе си и собствения си проект“, признава Христо Шопов. Звездата му изгрява във „Вчера“ на режисьора Иван Андонов, където изпълнява ролята на бунтаря Иван заедно с Георги Стайков, връстник и състудент на Мариана Станишева.  Големият пробив в световното кино прави с ролята си на Пилат Понтийски в номинирания за три награди „Оскар“ филм „Страстите Христови“ на Мел Гибсън. Почитателите на филма тръпнат в очакване на продължението на лентата, което трябваше да започне още през миналата година. Иначе той сега играе на сцената на Народния театър в постановката „Коварство и любов“ на режисьора Асен Шопов. Сестрата на Христо – изтъкнатата театрална режисьорка Лиза Шопова пък е постановчик на моноспектакъла му „Не е за телефона“. 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html