понеделник, 29 април 2024 г.

Ексклузивно само за Вестник „Галерия“: Лили Иванова с втори бутиков концерт през май

Най-голямото име на българската поп музика Лили Иванова категорично е звездата, за която читателите на вестник “Галерия” искат да прочетат, това сочи анкетата ни. Примата води убедително с цели 90 процента пред други именити българи. Затова и решихме Лили да украси първа страница на празничния ни новогодишен брой. И да се допитаме до личния є пиар и мениджър Николай Недеков за всички новости около Иванова. 

Ива ДИМИТРОВА за в. „Галерия“

Примата изпраща изключително успешна 2023 година. Имаше турне, истилен бутиков концерт в Народния театър през май, а в края на годината и два спектакъла в зала 1 на НДК, отзвукът от които все още продължава. Лили няма да спре дотук, а ще зарадва многобройните си почитатели с ново национално турне през 2024-та, което ще започне през май и ще продължи до декември, като обхване най-големите градове в страната. Ще пее и на места, на които не е била предишни години. “Тя отново ще има бутиков концерт в навечерието на 24 май в Народния театър. Това издаваме за първи път пред вашите читатели. Той ще бъде обвързан с издаването на нов албум, който ще се казва “Два белега”, по новата є песен по текст на Мартин Карбовски, музика на Огнян Тенев и аранжимент на Ангел Дюлгеров. Тя беше изпълнена на концертите є в НДК. В албума є ще бъдат включени и нейни хитове с нов аранжимент, както и песните “Покруса” по текст на Дамян Дамянов и “Сълза” на Надежда Захариева. Лили отдавна не ги беше пяла, в зала 1 на НДК ги изпълни в новите им аранжименти на Ангел Дюлгеров. Албумът ще излезе преди бутиковия концерт, за да може да бъде представен на него”, издава за първи път пред “Галерия” личният є пиар и мениджър Николай Недеков. 

Примата, известна с желязната си дисциплина и изключителен перфекционизъм, започва първите репетиции още на 11 януари, за да поддържа топ форма, защото тя е една от малкото изпълнителки, които пеят на живо. Както тя казва гласът е инструмент, който също трябва да се поддържа.

Както една цигулка не можеш да я настроиш половин час преди концерт, а свириш на нея всеки ден, така и тя поддържа гласа си постоянно. 

За никого не е тайна, че нейният живот е работата и тя е пример за изключителна отдаденост на това, което прави. “Много приятели често ме питат как се работи с нея, какъв човек и професионалист е, какъв характер има, защото за това се носят митове и легенди. А тя има точния характер да бъде Лили Иванова, защото никой друг характер нямаше да устои 60 години да бъде на върха. И да стои там, без да влиза в противоречия с хора, които се опитват да мятат кал по нея. Тя ги игнорира и не влиза в пошъл диалог с тези хора. Имаше такива, включително журналисти, които предрекоха през 2021-ва да настъпи краят на кариерата є, а по мои изчисления оттогава тя изнесе 50 концерта. И никога не отстъпва от тази отдаденост, изпипване на всеки детайл и тази взискателност най-вече към самата себе си, а и след това към всички oстанали. Тя  никoга не закъснява, дори с пет минути.

За всяка среща в София тръгваме с 30-40 минути по-рано, тя държи да е точна, защото уговорките трябва да се спазват. Никога не идва неподготвена, никога не казва топло ми е, студено ми е. Това турне през 2022 година включваше 33 града и целият є екип бяхме свидетели на разрухата в културната инфраструктура в страната – съсипани зали, гримьорни. Тя пя във Велико Търново с два отоплителни уреда на сцената под нея и с яке, но не отмени концерта. Тази дисциплина, която носи нейното поколение, и тази отговорност към публиката, се изгражда с годините. Защото ако дори веднъж публиката се излъже, повече няма да я спечелиш. Тази любов не преминава само през текстовете и през емоциите на сцената, а и през отношението към публиката”, обяснява Недеков. Сцената е нейният живот. Както казва и Ачо Петров, нейният тонрежисьор, който работи с примата от 30 години, всяко нещо, което я разсее в житейски или битов план, моментално го маха или елиминира от себе си, за да може да е концентрирана върху работата си.

Както и самата Лили казва: “Изкуството не е за чиновници. Не се работи от осем до пет и през събота и неделя да си почиваш. Това е денонощна работа и мисъл как да бъдеш по-добър следващия път”. Завидна е и енергията на примата, а тя никога не си почива.

“Имаше един случай, отиваме в един град и те ни казват, че са є подготвили гримьорна с легло, защото знаем, че тя си ляга следобед. А Лили отсече, че няма как да я накарат да спи по това време. Нейният режим на работа е от 12-13 на обяд до 1-2 през нощта. Но никога не си почива, не мрънка, винаги може да бъде открита на телефона от екипа си. 

Творческото є дълголетие се дължи на изключителния є професионализъм и ранното є осъзнаване, че за да бъдеш на това място, се изискват много усилия, лишения, дисциплина и никакво разсейване от поставената цел да си Лили Иванова И както тя казва: “На никого не пожелавам да бъде Лили Иванова”, защото е адски трудно. Този блясък е само десет процента от това, което носи името и задълженията зад него”, разказва мениджърът є. Той не изключва възможността примата да зарадва сънародниците ни извън България. Всяка година получават предложения за концерти навън, но екипът є много внимателно преценява предложението, защото не може да се правят компромиси със залата и нивото на озвучаване. 

През 2024 година екипът є предвижда още един нов книжен проект, подобен на последната книга за примата на Валерия Велев. “Форматът все още се обмисля, но няма да е биографична книга. И със сигурност ще е книжен формат, въпреки че дигитализацията ни залива отвсякъде”, обяснява Ники Недеков.  Лили няма да посрещне по специален начин 2024-та.

Ще е в дома си. Не харесва празниците, защото не може да работи. А тя твори непрекъснато, обсъжда нови песни и аранжименти и започва да работи, когато хората спят. Иванова е певицата на текстовете. За нея думите са много по-важни от мелодията. Прочитайки един текст, тя веднага разбира дали ще бръкне в душата на почитателите є. 

През 2024-та Иванова ще навърши юбилейните 85 години, но няма да ги отбележи с концерт, а само с най-близките си. Стига є любовта на публиката, която тя демонстрира към нея през цялата година. А вече пет поколения слушат и харесват творчеството є. Нейните почитатели са от деца до възрастни хора. “Тя получава много скъпи, сантиментални подаръци. Но за нея най-мили са детските рисунки подаръчетата от малчугани. Имало е случаи, в които є подаряват гривни и тя веднага си ги слага. Има огромно влияние върху децата, защото те са с най-чистата енергия, и те не могат да бъдат подведени. Лили им влияе чисто енергийно, усещат я чисто емоционално. 

Така имахме случай с пет-шестгодишно дете от Варна, което дойде с баба си. Видял плакат на Лили на улицата и накарал баба си да го доведе, а в деня на спектакъла се събудило с думите дали певицата наистина съществува и то ще я види на живо”, разказва Недеков. И подобни истории са наистина много.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html