събота, 24 февруари 2024 г.

Расте броят на пенсиите, отпуснати при специални условия

За три години с 18% е нараснал броят на пенсиите, отпускани при така наречените „специални условия“ . В същото време с над 5 на сто е намалял броят на пенсиите за пълен стаж и възраст. От Националния осигурителен институт обясняват това с годишното повишаване на изискваните възраст и стаж за пенсиониране, съобщава БНР.

Данните на осигурителния институт показват, че с най-голям ръст при пенсиите, отпускани при специални условия, са тези за непълен осигурителен стаж. За четирите години ръстът при тях е с 22 500, следвани от пенсиите, отпускани в намален размер при предсрочно пенсиониране – те са близо 20 000, повече, със 7000 нарастват и пенсиите, отпуснати за работа в условията на 1 и 2 категория труд.

Анализът на Осигурителния институт показва, че през последните 4 години все по-малко хора успяват да отговарят на условията за нормално пенсиониране при пълен стаж и възраст, а половината от всички новоотпускани пенсии са такива със специални условия. Що се отнася до размерите на пенсиите, с най-висок среден такъв през миналата година са тези на работещите при 1 и 2 категория труд и достигат 822 лева, съответно най-ниски са отпусканите при непълен осигурителен стаж средно 473 лева.

Тяхното изоставане спрямо нормалните за стаж и възраст е с 34%, като това се дължи на по-малкия придобит осигурителен стаж от хората с този вид пенсии.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html