вторник, 30 април 2024 г.

Великобритания криминализира незаконното влизане на футболни мачове

Членове на Британския парламент призовават за установяването на ново криминално престъпление – незаконно влизане на футболен мач, както и за по-добро сътрудничество между полицията на Обединеното кралство и международните органи за подобряване на безопасността на спортни събития на британска земя и в чужбина, пише агенция „Ройтерс“.

Доклад на Комисията по култура, медии и спорт на темата „Безопасност на големи спортни събития“, бе публикуван днес. Той бе изготвен по запитване за безопасността на феновете по време на финала на Евро 2020 на стадион „Уембли“ и хаотичните сцени с привържениците на Ливърпул около финала на Шампионската лига през 2022 година.

„Феновете, които се тълпят на празнични събития по това време на годината би трябвало да могат да се насладят на времето със семействата и приятелите си на спортни съоръжения, които да са сигурна и приобщаваща среда“, заяви председателят на комисията Каролин Диненаж и добави:

„За съжаление, нарастването на безредиците във футбола след пандемията и почти бедствията на „Уембли“ и в Париж показаха, че все още има много работа за вършене, за да се осигури безопасност за всички.“

В доклада се посочва, че отношението към феновете на Ливърпул от страна на френските власти по време на финала на Шампионската лига е било „позорно“, а отношението на чуждестранните полицейски сили към английските футболни запалянковци е допринесло значително за хаоса.

Според Диненаж различните форми на неоторизирано влизане на съоръженията са нарастващ проблем, а безопасността е изложена на риск. „Замесените трябва да знаят, че ще понесат последствия и правителството трябва да подкрепи законодателство, което да гарантира, че могат да бъдат забранени“, каза тя.

Комисията твърди, че липсата на ясно наказание, което да включва използването на санкции за забрана за посещаване на футболни срещи, позволява неразрешеното влизане да продължи. Сред другите препоръки са спортните органи да увеличат финансовия си принос за осигуряване безопасност на феновете извън стадионите и че правителството трябва да въведе централизирана система за докладване на дискриминация и антисоциално поведение по време на мачовете.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html