понеделник, 4 март 2024 г.

Удължава се срокът на забраната за износ на инсулин

С още един месец се удължава срокът за забраната за износ на инсулини и аналозите му, както и на антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст. Това каза в интервю за БТА министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

В началото на ноември тази година министър Хинков издаде заповед за забрана на износа им, чийто срок изтича в края на този месец.

Очакваме да получим отговор на въпроса защо, по наши данни, складовете на търговците на едро са пълни, а тези медикаменти липсват в аптечната мрежа. По думите му търговците чакат да изтече срокът на заповедта, за да могат да изнесат инсулина извън страната. С риск да влезем в противоречие с работата на ЕС удължаваме с още един месец срока на забраната, каза още той. В този месец ще се извършат проверки в складовете и ще бъдат подадени сигнали до държавните органи за това дали се нарушава наредбата, изискваща в рамките на 24 часа, ако даден медикамент липсва, той да бъде осигурен от притежателя на разрешението за употреба, допълни министър Хинков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html