понеделник, 4 март 2024 г.

Икономическият министър Богдан Богданов поиска оставките на цялото ръководство на КЗП

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов свали доверието си и поиска оставките на ръководството на Комисията за защита на потребителите, което е назначено през септември 2022 г., съобщиха от ведомството.

Икономическият министър проведе среща с членовете на комисията, за да ги уведоми за решението си, взето на база нарастващия брой сигнали срещу дейността на КЗП. От началото на годината тези сигнали са се увеличили с над 60 на сто в сравнение с 2022 г. и 2021 г.

Със заповед на министър Богданов Инспекторатът на Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) извърши и извънпланова проверка в Комисията за защита на потребителите. Тя беше инициирана въз основа на конкретни сигнали от служители на КЗП, свързани с конфликт на интереси, неправомерни уволнения, заплахи за наказания и уволнения в администрацията, неспазване на съдебни разпореждания, съмнителни отмени на издадени актове и други.

Значителна част от сигналите се потвърждават от извършените от Инспектората на МИИ проверки и засягат проблеми, породени от неспазване на законоустановените срокове, чести кадрови промени и нерегламентирана намеса.

По повод констатациите на Инспектората са сезирани Агенцията за държавен финансов контрол, КПКОНПИ и Софийската градска прокуратура.

Същевременно до МИИ са постъпили и множество оплаквания за нерегламентирана намеса и целенасочена кампания срещу търговци от страна на КЗП, включително и журналистически разследвания, които излязоха в публичното пространство.

„Всичко това компрометира доверието в КЗП като орган, упражняващ контрол в защита на потребителите и налага предприемане на действия за обезпечаване на ефективното й функциониране“, коментира министър Богданов.

По думите му Комисията трябва да работи с грижа за потребителите и да се превърне отново в работещ орган, на който гражданите и бизнесът вярват. „Предприемаме всички необходими законови действия, за да се подобри работата в институцията и да се гарантира ефективният контрол от нейна страна“, посочи той.

На този етап оставката си е депозирал в деловодството на Министерството единият от тримата членове на Комисията – Константин Арабаджиев.

Министърът на икономиката и индустрията е предложил на Министерския съвет промени в Комисията за защита на потребителите. Предстои съгласуване с премиера и вицепремиера на детайлите по процедурата, свързана с планираните промени в Комисията.

В края на ноември, по време на заседанието на икономическата комисия в Народното събрание, министър Богданов, в отговор на въпрос за проблеми в Комисията за защита на потребителите, изтъкна, че след проверка на Инспектората в Министерството са били установени множество нарушения и са сезирани компетентните органи. „Направени са одити при нас в министерството, констатирани са груби нарушения в работата на Комисията. Имаме множество оплаквания за нерегламентирана намеса и целенасочена кампания срещу търговци от страна на КЗП, включително репортажи и разследвания, които излязоха в публичното пространство“, каза тогава министърът. Той посочи още, че вече е предложил на Министерския съвет промени в Комисията за защита на потребителите, предаде БТА. „Имаме подкрепата на премиера, очакваме съгласуване и с вицепремиера и се надяваме тези проблеми в КЗП да приключат още в рамките на следващата седмица“, посочи тогава Богданов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html