събота, 24 февруари 2024 г.

Експерт: Няма риск за сигурността на доставките на горива

Няма риск за сигурността на доставките, както на суров петрол, така и на горива. У нас има множество складове за съхранение, които имат вместимост от над 3 месеца и са пълни догоре. Това заяви пред Нова телевизия енергийният експерт от ЦИД Мартин Владимиров.
„Дори при рязко спиране на работата на рафинерията, има достатъчно количества за подсигуряване на местното потребление. Бързо може да се премине и на алтернативен суров нефт. Най-лесно може да го направи „Лукойл“, но ако откаже, държавата може да поеме контрол и да договори за месец алтернативни количества. За този период има подсигурени запаси“, заяви той. И допълни, че „Лукойл“ преговаря за продажбата си през последната година.
„Най-опасният вариант е придобиване от държавната азерска компания SOCAR, защото тя „пере“ руски нефт в Турция. Преработката му става срещу заем от над 1 млрд. долара от страна на собствениците на нашата рафинерия. Това би значело суапова сделка между Русия и Азербайджан“, смята експертът.
По думите му е добра новина, че се върви към по-ранна отмяна на дерогацията и забрана на горива от руски петрол. „Дяволът е скрит в детайлите – докато не видя финалната версия на закона, няма да се успокоя. Доколкото чувам обаче, ще има изключения за няколко петролопродукти, които „Лукойл“ ще продължи да изнася от 1 януари до 1 март. Това ще донесе допълнителни около 500 млн. долара за тези три месеца. Не съм сигурен защо трябва да има изключения. Инвентаризацията на горивата, за да бъдат преработени останалите количества, също е опит за допълнителна печалба за Русия“, коментира Владимиров.
Според него има огромна пробойна в санкционния режим на ЕС. „Санкциите срещу Русия не работят. От една страна пълним хазната на Кремъл. От началото на дерогацията досега, сме генерирали 1,5 млрд. долара данъчни приходи, това са 3% от общите приходи от продажбата на руски петрол. „Лукойл“ е внесла авансово 600 млн. лева, догодина ще трябва да ги върнем в голямата си част. Печалбата, върху които са платени авансовите данъци, ще бъде елиминирана когато приключи финансовата година. Тя се генерираше от разликата ниската цена на руския петрол и високата стойност на алтернативните количества. При паритет на различните суровини, печалбата изчезва или се намалява чувствително“, обясни експертът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html