събота, 24 февруари 2024 г.

Първият медицински хеликоптер за България извършва тестов полет

Снимка: Фейсбук

Първият хеликоптер, произведен за системата HEMS (Helicopter Emergency Medical Service) в България, извършва в момента тестов полет, съобщи транспортният министър Георги Гвоздейков във Фейсбук.

„До 15 декември комисия ще приеме хеликоптера, след което предстои боядисването му в зададените цветове. Организацията по прелитането до България ще се осъществи в средата на януари 2024. Дейността по лицензирането на авиационния оператор е също в напредък. Все по близо сме до реализирането на този значим проект за България!“, пише в публикацията си министърът.

Министерският съвет прие през ноември постановление за одобряване на допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 г. в размер на 3 148 230 лв. С тях ще бъде предоставен трансфер за дофинансиране на сключения договор за доставка на хеликоптери по инвестиция С l2.I4 „Изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха”, част от националния План за възстановяване и устойчивост.

Министър Гвоздейков съобщи още, че страната ни търси възможност да увеличи планираната бройка хеликоптери от шест на осем.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html