събота, 24 февруари 2024 г.

Никола Минчев: Очакваме Радев да сезира Конституционния съд за промените в Конституцията

Никола Минчев след заседанието на Конституционната комисия заяви, че очаква Румен Радев да сезира Конституционния съд. 

„В частта, в която ограничаваме правомощията на президента, ми се струва очаквано президентът да сезира Конституционния съд, така че тези промени ще бъдат подложени на конституционен тест, оттам нататък в частта Съдебна власт не мога да прогнозирам кой ще сезира Конституционния съд, защото мисля, че там промените, по които работим отразяват в голяма степен вижданията на доста широк кръг и от институции, и от политически фигури.

„Сигурен съм, че ще бъдат изпратени в Конституционния съд за преглед. Нямам притеснения“, каза той.

„Има желание да направим промени, така че да отразим становищата, които получихме в двумесечния период между двете първи четения. Никой не настоява на точните формулировки, напротив, ще бъдат прецизирани“, коментира Минчев.

„Има желание да бъдат приети максимално бързо промените“, каза още той.

Той обяви, че ПП-ДБ подготвят редакционни промени, които да отразят получените становища, но да не изменят първоначално зададената рамка.

„Не бих казал, че имаме някакви много тежки спорове. Стигнахме до консенсус, че трябва да отпадна втория мандат за главния прокурор и за двамата председатели на ВКС и ВАС. Ще се върнат указите на президента за назначаване и освобождаване на тримата. Работим по създаването на някакъв съвместен формат на взаимодействие между Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет“, обясни той.

Никола Минчев коментира и нежеланието му Конституционната комисия да се събира извънредно в събота, за да разглежда промените. По думите му обществеността няма да има достатъчно време да прегледа редакционните промени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html