понеделник, 4 март 2024 г.

Започва демонтажа на Паметника на Съветската армия

Снимка:БНТ

Днес започва демонтаж на някои от фигурите на Паметника на Съветската армия в столицата.

Преди дни областният управител на София Вяра Тодева издаде заповед паметникът да бъде обезопасен, защото е опасен. Тази сутрин около него имаше засилено присъствие на полицията и жандармерията, предаде БНТ.

„Предприетите от областната управа на София действия по преместването на Паметника на Съветската армия след като експертно становище установи, че той е опасен за гражданите, за да се случи реставрацията първо е необходимо той бъде демонтиран и преместен“, каза Вяра Тодева – областен управител на София.

Тя допълни, че засега фигурите ще бъдат преместени в държавен имот и ще бъдат строго охранявани. След направената експертиза, резултатите са показали, че през времето са се получили сериозни пукнатини по фигурите.

„Върху фигурата на краката на войника има сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 см. По цялата дължина са се разцепили. Основната причина затова е, че едно време когато е монтиран паметника е налят бетон в краката на фигурите. Вследствие на това през годините прониква влага и тя разрушава метала“, обясни Марин Марков – скулптор.

Днес стартират първите стъпки като ще се доизгради скелето. Ще бъдат демонтирани най-високите фигури, след което ще бъдат извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. Планира се възлагането на обществена поръчка за самата реставрация и след това те ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html