понеделник, 29 април 2024 г.

Водят се технически преговори за влизане на Румъния в еър Шенген

След вчерашните заявления на австрийския вътрешен министър Герхард Карнер, че Австрия е склонна да вдигне ветото за Шенген:

Румъния води технически преговори за влизане в така наречения „въздушен Шенген“, след като австрийското министерство на вътрешните работи потвърди, че Виена е съгласна с премахването на граничния контрол на летищата в замяна на определени условия. Това коментира за Диджи24 румънският вътрешен министър Каталин Предою. Според него важното е, че Австрия вече няма твърда позиция, пише БТА.

Изявлението му идва, след като австрийският вътрешен министър Герхард Карнер заяви, че е готов да приеме влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство по отношение на летищата, при условие че двете страни приемат мигранти от Сирия и Афганистан и засилят граничния контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния.

„За нас изявлението не беше изненадващо, очаквахме го. Основното му политическо значение е, че Австрия промени позицията си. Отсега нататък навлизаме в полето на техническите дискусии. Те ще се проведат и на форума в Залцбург, и на ниво Съвет по правосъдие и вътрешни работи, и двустранно. Обсъжда се на няколко нива – и в двустранен диалог с Австрия, и тристранно с България, и четиристранно с Европейската комисия, и многостранно с всички държави от ЕС“, уточни Предою.

Той изрази надежда тази година да се вземе решение и да бъде постигнат компромис.

„Има още стъпки, които трябва да се направят. Първата е гласуването в нидерландския парламент, мандатът, който правителството там ще получи във връзка с реформите в българското правосъдие. Паралелно ще се водят и тези дискусии, включително и с българските колеги“, допълни вътрешният министър на Румъния.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html