събота, 24 февруари 2024 г.

Бюджетната комисия прие на второ четене план-сметката на държавното обществено осигуряване

Заложените приходи в него са 24,3 млрд. лв. Предвидено е повишаване на минималната заплата, която да стане 933 лв., както и увеличение на максималния осигурителен праг на 3750 лв.

Без решение останаха въпросите дали обезщетението за втората година на майчинството да се приравни с минималната работна заплата и дали новият минимален осигурителен праг от 933 лв. да важи и за земеделските производители или за тях да остане прагът от 780 лв.

Без промяна остава минималното обезщетение за безработица – 18 лв. на ден.

„Спорът беше за чл.9, който касае минималните осигурителни доходи на земеделските производители. Не успяхме да постигнем консенсус в комисията да приемем едно от предложенията. Тук философията е, че земеделският сектор е изключително важен за страната и трябва да търсим всички възможности да ги стимулираме. Осигуряването на прагове под минималните е един от начините. Надявям се в следващите часове, след консултации с парламентарните групи, с министъра на финансите, ще стигнем до някакъв текст.

Иначе всичко останало беше прието и мисля в един добър вариант – с увеличение на пенсиите, с гарантиране на всички социални плащания. Мисля, че бюджетът е добър.

За втората година имаше предложение втората година майчинство да стане колкото е минималната работна заплата. Тук първо е голяма сумата – 76,5млн лв. не сме сигурни, че централният бюджет ще може да я осигури. Смятам, че ще вървим към увеличаване на това заплащане, но нека да видим с какъв темп“, заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев, ПГ на ДПС.

Комисията продължава работа с обсъждането на бюджета на НЗОК за 2024. В него са заложени 8 млрд. лв. Над 20% повече средства са предвидени за доболничната помощ, профилактиката и денталните дейности.

Междувременно днес следобед парламентът се събира на извънредно заседание, за да разгледа на първо четене държавният бюджет за догодина.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html